Κλείσιμο

Ουκρανικό - Reuters: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν «μπλόκο» στις διεθνείς συναλλαγές των ρωσικών τραπεζών 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα αρχικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση διεκπεραίωσης συναλλαγών για μεγάλες ρωσικές τράπεζες στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, στοχεύουν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία, κόβοντας τις τραπεζικές σχέσεις μεταξύ των ρωσικών τραπεζών και των αμερικανικών τραπεζών που καθιστούν δυνατές τις διεθνείς συναλλαγές.

Ο τελικός κατάλογος των τραπεζών που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν έχει ακόμη σχηματιστεί, αλλά πηγές εκτιμούν ότι η VTB, η Sberbank, η VEB.RF και η Gazprombank είναι πιθανό να συμπεριληφθούν σε αυτόν. 

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση κάθε συναλλαγής. 

Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. 

Οι δυτικές χώρες εκτιμούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι θέμα χρόνου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «κενές και αβάσιμες» εικασίες που προκαλούν κλιμάκωση της έντασης. 
 

Πηγή: reuters.com