Ουκρανικό: «Ναι» από Μπάιντεν και Πούτιν στην πρόταση του Μακρόν για Σύνοδο Κορυφής

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «καταρχήν αποδέχθηκαν» την ιδέα να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως πρότεινε ο γάλλος ομόλογός τους Εμανουέλ Μακρόν· η σύνοδος αυτή «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Ελιζέ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας, τονίζοντας πως η προετοιμασία των συνόδων θα αρχίσει από την Πέμπτη, όταν αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η ουσία θα πρέπει να προετοιμαστεί» από τους δύο ΥΠΕΞ «στη συνάντησή τους την Πέμπτη», εξήγησε το Ελιζέ. Ο κ. Μακρόν είναι διατεθειμένος να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατζέντας, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αν δεν γίνει εισβολή», επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (...) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ