«Αχτίδα» αισιοδοξίας για εκτόνωση στην Ουκρανία εν αναμονή της συνάντησης Μπάιντεν-Πούτιν

«Παράθυρο αισιοδοξίας» στις εξελίξεις για το ουκρανικό έφερε η επικοινωνία Μακρούν- Πούτιν και συνακόλουθα η συμφωνία για διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να αποφευχθεί ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο σε καθεστώς συναγερμού εξακολουθούν να βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «καταρχήν αποδέχθηκαν» την ιδέα να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, όπως πρότεινε ο Γάλλος ομόλογός τους, Εμανουέλ Μακρόν. 

Η απρόσμενη ανακοίνωση έγινε την ώρα που θεωρείτο άμεσα επικείμενο το ξέσπασμα ρωσοουκρανικού πολέμου.

Ησύνοδος αυτή «δεν θα μπορέσει να γίνει παρά μόνο αν η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία», ανακοίνωσε το Ελιζέ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας, τονίζοντας πως η προετοιμασία των συνόδων θα αρχίσει από την Πέμπτη, όταν αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «αν δεν γίνει εισβολή», επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (...) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ενδεικτικά, πριν την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας με συνέντευξη του στο CNN ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες μέχρι την τελευταία στιγμή να δουν αν η διπλωματία μπορεί να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από το να προχωρήσει σε εισβολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η παράταση των στρατιωτικών ασκήσεων δείχνει ότι ο κόσμος βρίσκεται στο «κατώφλι» ενός πολέμου.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αναζητά πρόσχημα προκειμένου να στείλει στρατεύματα, ωστόσο η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση περί επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να είναι παρών στο πρόγευμα των ευρωπαίων ομολόγων του.

Άλλα ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών θα είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Βοσνία, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και η κατάσταση στο Μαλί, όπου η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα βάλει τέλος στην στρατιωτική αποστολή της για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και την δυσμενή τροπή που πήραν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και τους εταίρους του, ειδικά το Παρίσι.

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη ρωσικών «δυνάμεων κρούσης» σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ολεξέι Ρέζνικοφ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να τις αναπτύξουν όταν θέλουν.

Σε κάθε περίπτωση ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας επέμεινε πως ο κίνδυνος υπάρχει ακόμη και πρόσθεσε πως μπορεί να χρειαστούν μία με δύο εβδομάδες για να αναπτυχθούν τέτοιες μονάδες, ανάλογα με το τι σχέδια έχει η Μόσχα.

Διέξοδο στην ουκρανική κρίση θα επιχειρήσει να εντοπίσει πάντως και το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα . 

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι στο πρακτορείο PAP, ο ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκε έτσι στο αίτημα που είχε υποβάλει η Ουκρανία, λόγω της αυξημένης έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Υπενθυμίζεται πως η Πολωνία, αυτήν την περίοδο ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεδρίαση αυτή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 14.00 GMT (16.00 ώρα Ελλάδας).

Πηγή: skai.gr