Morgan Stanley: Προβλέπει επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία ακόμα και το 2023

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει η έκπληξη και η επενδυτική βαθμίδα να έρθει ακόμα και μέσα στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους

Πρόβλεψη για επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας ακόμα και το 2023 κάνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley σε αναφορά της για τις ελληνικές εκλογές. 

Ειδικότερα, η Morgan Stanley προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει η έκπληξη και η επενδυτική βαθμίδα να έρθει ακόμα και μέσα στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ και τα συνετή δημόσια οικονομικά θα φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα μόλις το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά εάν η ανάπτυξη κινηθεί ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας, θα μπορούσαμε να δούμε την αναβάθμιση και το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βλέπουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 2,5% σε ετήσια βάση το 2023 και 2,1% το 2024, χάρη στη μείωση του πληθωρισμού, την πορεία του πραγματικού εισοδήματος που γίνεται θετική και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), τονίζεται.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, η Morgan Stanley σημειώνει ότι η Ελλάδα κατευθύνεται στις κάλπες στις 21 Μαΐου. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα – πιθανότατα θα χρειαστούν δύο γύροι εκλογών για να επιτευχθεί κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια αφορούν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της, είτε σε συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ. Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται δυνατός, αλλά λιγότερο πιθανός. Είτε έτσι είτε αλλιώς, με το RRF θα κρατήσει «υπό έλεγχο» τις βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, προσθέτει, και εκτιμά ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά από αυτές τις εκλογές.