Στο «τραπέζι» τα κίνητρα για τους συνταξιούχους που εργάζονται

Όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους συνταξιούχους που εργάζονται ώστε να γίνει πιο ελκυστική η εργασία για αυτούς.

Πέρα από τις εξαγγελίες που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα από τα κόμματα  για τους συνταξιούχους, που αφορούν αυξήσεις αλλά και διόρθωση της προσωπικής διαφοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ακόμη ένα θέμα που αφορά τους συνταξιούχους.

Όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους συνταξιούχους που εργάζονται ώστε να γίνει πιο ελκυστική η εργασία για αυτούς.

Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας είχε ήδη τρέξει ένα πρότζεκτ για το πώς θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα στους συνταξιούχους ώστε να μην χάνουν το 30% της σύνταξης τους ακόμη και στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης ή της εποχικής. Στόχος ήταν δηλαδή  η μη οριζόντια περικοπή των αποδοχών για ολιγοήμερη, ανά μήνα, εργασία ή μερική απασχόληση.

Με το σημερινό καθεστώς, ο συνταξιούχος που απασχολείται είτε μία μέρα τον μήνα είτε όλο τον μήνα, έχει περικοπή 30% στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτό που είχε εξεταστεί από την μέχρι τώρα κυβέρνηση ήταν η περικοπή της σύνταξης να είναι αναλογική με τις ημέρες της απασχόλησης. Εάν για παράδειγμα η ποινή για μία ημέρα εργασίας ήταν 1%, εάν ένας συνταξιούχους εργαζόταν 15 ημέρες θα έβλεπε μείωση 15% και 30% εάν εργαζόταν για ολόκληρο τον μήνα. 

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και απασχολείται για 10 μέρες το μήνα, τώρα έχει ποινή 30%, που σημαίνει ότι χάνει 300 ευρώ.

Εάν υπάρξει τελικώς αυτή η ρύθμιση μετά τις εκλογές, με μια τέτοια αλλαγή, ο συνταξιούχος θα χάνει το 10% της σύνταξης του, δηλαδή στη περίπτωση του παραδείγματος θα χάνει 100 ευρώ.

Μέσω μια τέτοιας ρύθμισης, δηλαδή τη μείωση του πέναλτι, μπορούν να δημιουργηθούν τα κίνητρα ώστε περισσότεροι συνταξιούχοι όχι μόνο να βγαίνουν στην αγορά εργασίας αλλά και να δηλώνουν την απασχόληση τους (νόμιμη εργασία), καθώς με την αναλογικότερη ποινή δεν θα έχουν το φόβο της απώλειας του 30% της σύνταξης, που σήμερα λειτουργεί συνήθως  ως αντικίνητρο για να δηλώσουν ότι εργάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από την επόμενη κυβέρνηση που θα βρεθεί στο τιμόνι της χώρας.