ΕΝΦΙΑ: Τελευταία ευκαιρία για μείωση - Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να προβούν σε τροποποιητική δήλωση μετά τις 31 Μαίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση που λήγει στις 31 του μηνός

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Έτοιμη να δεχτεί τροποποιητικές ή ακόμη και δηλώσεις Ε9 είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Έτσι όποιος ιδιοκτήτης διαπιστώσει ότι το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ που έχει εκδοθεί είναι – αδίκως κατά την γνώμη του "φουσκωμένο"- ή διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις ή δεν έχει υπολογιστεί η έκπτωση που δικαιούται, έχει μια ακόμη ευκαιρία έως τις 30 Ιουνιου να τα διορθώσει όλα αυτά χωρίς μάλιστα κανένα κόστος. Αφού γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις , η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση.

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να προβούν σε τροποποιητική δήλωση μετά τις 31 Μαίου θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση που λήγει στις 31 του μηνός. Κι από εκεί και πέρα θα πληρώσουν το νέο ποσό που θα προκύψει σε μηνιαίες δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2024. Αν από τις αλλαγές που γίνουν προκύπτει μείωση ή αύξηση του φόρου έως 300€ τότε το νέο εκκαθαριστικό εκδίδεται άμεσα. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 300€, τότε ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταθέσει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να προχωρήσει στη συνέχεια η εκκαθάριση.

Σύμφωνα με την απόφαση του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, νέο εκκαθαριστικό εκδίδεται και σε όσους αποδειχθεί ότι δικαιούνται έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από το φόρο. Η απόφαση Πιτσιλή προβλέπει ακόμη ότι κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού, λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, και το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Για την υποβολή της αρχικής/τροποποιητικής δήλωσεις απαιτούνται τα εξής βήματα σύμφωνα με την ίδια την ΑΑΔΕ:

-Επιλογή του έτους το οποίο αφορούν οι αλλαγές που θα γίνουν. Στην προκειμένη περίπτωση ο φορολογούμενος πρέπει να διαλέξει το 2022.

-Στην περίπτωση εισαγωγής ολόκληρου ακινήτου θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρωθούν τα πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου όπως η συνιδιοκτησία, το είδος του εμπράγματος δικαιώματος και τα τετραγωνικά. Επίσης επιβάλλεται και ο γεωγραφικός εντοπισμός του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.

-Η μεταβολή ακινήτου απαιτεί την απλή τροποποίηση των περιγραφικών στοιχείων

-Υποχρεωτικά – από το 2013 – ισχύει η αναγραφή του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ υποχρεωτικά – από το 2014 – ισχύει η συμπλήρωση και των πεδίων που αφορούν στοιχεία συμβολαίων μεταβίβασης ή διαθήκης

-Αφού ο ενδιαφερόμενος ελέγξει μέσω της προεπισκόπησης ότι όλα όσα συμπλήρωσε ή άλλαξε είναι ενταξει, υποβάλει οριστικά την αίτηση. 

Πηγή: skai.gr