Μειωμένα ενοίκια: Έως Τετάρτη οι δηλώσεις - Τι να προσέξετε

Εκπνέει αύριο η προθεσμία να δηλωθούν τα «κουρεμένα» ενοίκια του μηνός Ιανουαρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα να πιστώνονται οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το μέτρο αφορά καταρχάς τις περιπτώσεις μηδενικού ενοικίου (μείωση κατά 100%) για επιχειρήσεις που είτε ήταν κλειστές με κρατική εντολή, είτε ανήκουν στο λιανεμπόριο και λειτουργούν με ηλεκτρονικό εμπόριο, είτε ανήκουν στον κλάδο της εστίασης και έχουν παράδοση κατ’ οίκον. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποζημίωση που καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη είναι 80% αν είναι φυσικό πρόσωπο και 60% αν είναι νομικό πρόσωπο.

Εάν οι επιχειρήσεις ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, τότε η μείωση ενοικίου είναι 40% και η αποζημίωση που καταβάλλεται ανέρχεται στο 50% τής απώλειας.Βάση της νέας δυνατότητας που υπάρχει στην πλατφόρμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να βλέπουν αμέσως εάν οι ενοικιαστές τους είναι ή όχι δικαιούχοι της μηδενικής ή μειωμένης καταβολής ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο. Έτσι, θα αποφευχθούν τα σοβαρά προβλήματα που υπήρξαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου του 2020, όταν περίπου 65.000 ενοικιαστές (φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις) είχαν προχωρήσει σε μειωμένη καταβολή μισθώματος, χωρίς να ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ. Άλλα σημεία που πρέπει να προσεχθούν κατά την υποβολή της δήλωσης covid είναι:

να ταυτίζεται το μηνιαίο μίσθωμα με το ποσό που αναγράφεται στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης
το ποσοστό μείωσης να μην είναι μικρότερο από αυτό που προβλέπει η διάταξη
να είναι ο ενοικιαστής επιτηδευματίας/επιχείρηση, όταν δηλώνεται επαγγελματική στέγη
να έχει δηλωθεί το ΑΦΜ του ενοικιαστή
να μην έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης
Επίσης, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο λάθος στα παραπάνω σημεία των δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέξουν την διαδικασία δήλωσης του τραπεζικού λογαριασμού που θα πιστωθεί η αποζημίωση, διότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει «παγώσει» η πληρωμή λόγω τυπικών προβλημάτων.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται σήμερα η εκ νέου επεξεργασία χιλιάδων δηλώσεων Covid για τα μειωμένα μισθώματα τής περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020, οι οποίες είχαν απορριφθεί. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή, σε όσες περιπτώσεις υπάρξει αναδρομική έγκριση της αίτησης.Με στόχο να αντιμετωπιστούν ορισμένα τυπικά ζητήματα, εξαιτίας των οποίων είχαν απορριφθεί παλαιότερες αιτήσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε δύο αποφάσεις που αφορούν στον προσδιορισμό των πληττόμενων επιχειρήσεων για την υποχρεωτική απαλλαγή από την καταβολή του 40% των μισθωμάτων για τους μήνες Δεκέμβριο και Νοέμβριο του 2020 αντίστοιχα.

Με τις τροποποιήσεις προβλέπεται ότι: «Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν ήταν ενεργές την 20η Μαρτίου 2020, λαμβάνεται υπόψη ο κύριος ΚΑΔ, όπως εμφανίζεται στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ κατά την 5η Νοεμβρίου 2020, εφόσον αυτές είναι ενεργές κατά την ημερομηνία αυτή».

Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει δηλώσεις COVID, θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

Πηγή: moneyreview