Ιστορικό χαμηλό : Έπεσε κάτω από το 1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Νέο ιστορικό χαμηλό για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο. Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση του 10ετούς περνάει για πρώτη φορά κάτω από το 1%. 

Πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 0,962% από 1,08% που κυμαινόταν χθες. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου κυμαινόταν στο 0,37% με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,33% απο 1,44% που έκλεισε χθες στο ΗΔΑΤ. Η αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα συνδέεται τόσο με το ευνοικό κλίμα που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης (σ.σ η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς είχε ήδη υποχώρησει κάτω από το 1%) όσο και από την επιδίωξη των επενδυτών να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις. 

Παράλληλα, το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων αγγίζει τις 137 μονάδες βάσης.

Καθοδικά κινείται και η απόδοση του 5ετούς - με πτώση κατά 1,2 μονάδες βάσης, φτάνει στο 0,34%, ενώ μεγαλύτερη κίνηση σημειώνει η απόδοση του 7ετούς, που διολισθαίνει 5,5 μονάδες βάσης, στο 0,72%.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο κυβενρητικός εκπρόσπωος Στέλιος Πέτσας.

Μόλις πρόσφατα η HSBC σημείωνε ότι υπάρχει ακόμα αξία στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων. Οπως εξηγεί, η διατήρηση πλεονασμάτων της τάξης του 4% του ΑΕΠ, και η ικανότητα αναχρηματοδότησης σε βιώσιμα επίπεδα προσφέρει άνεση στους επενδυτές, όπως φάνηκε και από την ζήτηση στην πρόσφατη έκδοση του 15ετους τίτλου.

Η HSBC πιστεύει ότι η επόμενη έκδοση θα είναι με 10ετες τίτλο για να χρηματοδοτηθεί μια πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ. Εκτιμά δε ότι οι λήξεις στην ζώνη των 8-15 ετών δείχνει να έχει περισσότερη αξία έναντι των αντίστοιχων ιταλικών, ενώ συνολικά εκτιμά ότι η σχέση κινδύνου/ανταμοιβής ευνοεί τα ελληνικά ομόλογα έναντι των εκδόσεων της Ρώμης σε όλη την κλίμακα αν το κριτήριο είναι η μεταβλητότητα. 

Στην υπόλοιπη αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, κατά τρεις περίπου μονάδες βάσης ενισχύονται τα περισσότερα yields, με την απόδοση του 10ετούς Bund στο -0,37%, του 10ετούς γαλλικού στο -0,14%, του ισπανικού 10ετούς να διατηρείται στο 0,30% και του ιταλικού αντίστοιχου τίτλου στο 0,93%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται 2,4 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,61%.

Πηγή: skai.gr