Κλείσιμο

«Μπλόκο» ΗΠΑ, Βρετανίας και Καναδά στην χρηματοδότηση εξαγωγών προς Ρωσία και Λευκορωσία

Οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά (ECA) ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι αποσύρουν τη χρηματοδοτική στήριξη των εξαγωγών για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Σε κοινή τους δήλωση οι οργανισμοί δηλώνουν «απογοητευμένοι από την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία». 

«Σε μια επίδειξη ενωμένης δράσης κατά της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και της υποστήριξης της Λευκορωσίας σε αυτήν την παράνομη εισβολή, η UK Export Finance (UKEF), η Export-Import Bank of the United States (US EXIM) και η Export Development Canada (EDC) αποσύρουν από κοινού κάθε νέα χρηματοδοτική στήριξη των εξαγωγών για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία, ενώ διατηρούν τη στήριξη για την Ουκρανία.

«Η συγκεκριμένη απόφαση βασίζεται στα εκτεταμένα πακέτα κυρώσεων και μέτρων που επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ενθαρρύνουμε κάθε Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων (OEΠ)  που δεν το έχει ήδη κάνει, να συμμετάσχει σε αυτό το βήμα για να ασκήσει οικονομική πίεση στην τις δύο χώρες». 

«Οι εξαγωγικές πιστώσεις συμβάλλουν στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για βασικές προμήθειες όταν ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι σε θέση να παράσχει επαρκή οικονομική στήριξη. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να διασφαλίσουμε ότι οι εξαγωγές από τις χώρες μας μπορούν να συνεχίζονται, ενώ επίσης πιστεύουμε ς ότι θα πρέπει να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση για προμήθειες προς τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λευκορωσία».

Πηγή: skai.gr