Φυσικό αέριο: Οι ρωσικές απειλές για κλείσιμο της στρόφιγγας και η ψυχραιμία των αγορών

Εντείνεται το θρίλερ για την προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Η Μόσχα κλιμακώνει την πίεση, με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom να εγκαταλείπει τη Γερμανία και τις δραστηριότητες της θυγατρικής εταιρείας σε Λονδίνο και Ελβετία. Η Ευρώπη απορρίπτει τους ρωσικούς εκβιασμούς, ενώ οι αγορές δεν φαίνεται, -για την ώρα, να παίρνουν τοις μετρητοίς τις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, δεν παίρνει πίσω ούτε λέξη από τις απειλές του για κλείσιμο της στρόφιγγας αν η δεν πληρώσει η Ευρώπη το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

«Οι Δυτικές χώρες πήραν τα μέτρα τους και εμείς απαντήσαμε. Υποθέτω δεν πρόκειται να έχουμε ξανά την ίδια συνεργασία όπως είχαμε κατά το παρελθόν με τους πρώην εταίρους μας. Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν και δεν θα είμαστε μία κλειστή χώρα, αλλά πρέπει να αναλογιστούμε την πραγματικότητα», τόνισε ο Πούτιν.

Τους τόνους ανέβασε ακόμα περισσότερο ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο διακοπής εξαγωγών τροφίμων.

«Αποδεικνύεται ότι η διατροφική σταθερότητα πολλών χωρών εξαρτάται από τις δικές μας προμήθειες. Αποδεικνύεται ότι το φαγητό είναι το σιωπηλό μας όπλο.

Eμείς τρώμε πρωινό  μόνοι μας. Μπορεί να μοιραστούμε το μεσημεριανό με τους φίλους αλλά δεν θα δώσουμε βραδινό στους εχθρούς», είπε ο Μεντβέντεφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η Ρωσία βάζει τα ρούβλια στο πρώτο πλάνο των πληρωμών. 

«Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από ένα σύστημα που μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή και δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε από ένα σύστημα του οποίου οι ιδιοκτήτες μπορούν να κλέψουν τα χρήματά σου σε ένα βράδυ», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ευρώπη απορρίπτει τους εκβιασμούς από την πρώτη στιγμή και επιμένει στην τήρηση των συμφωνιών.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος τόνισε ότι «η ρωσική οικονομία χτυπήθηκε με μεγάλη ισχύ από τις κυρώσεις.

Το ρούβλι χρειάζεται να ενισχυθεί από τον Πούτιν. Όλα αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού. Αλλά η αντίδρασή μας ήταν δικαιολογημένη από αυτό τον πόλεμο, οπότε στο κάτω-κάτω, η τελική μας τοποθέτηση είναι ότι δεν θα εκβιαστούμε».

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι το Βερολίνο εξέτασε τα τα συμβόλαια για τις προμήθειες φυσικού αερίου και σε αυτά αναφέρεται ότι η πληρωμή θα γίνει σε ευρώ, κάποιες φορές σε δολάρια αλλά συνήθως σε ευρώ. «Το ξεκαθάρισα στη συζήτηση μου με το Ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει», είπε ο Σολτς.

Την υπόθεση σχολίασε και η αμερικανική κυβέρνηση, με την Κέιτ Μπεντινγκφιλντ, Διευθύντρια Επικοινωνίας Λευκού Οίκου να εκφράζει τη στήριξη της Ουάσιγκτον στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ρωσικό τελεσίγραφο για την 1η Απριλίου, έδωσε ήδη τη θέση του σε μια πιο …ευέλικτη ανάγνωση, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι δεν θα διακοπεί η προσφορά φυσικού αερίου. 

«Έτσι είναι η κατάσταση για την ώρα. Χθες ρωτήθηκα πολλές φορές εάν δεν γίνουν οι πληρωμές σημαίνει ότι θα διακοπεί η προσφορά φυσικού αερίου από την 1η Απριλίου . Η απάντηση είναι όχι. Το διάταγμα δεν σημαίνει αυτό. Οι πληρωμές για φορτία που διενεργούνται αυτήν την στιγμή δεν πρέπει να γίνουν σήμερα αλλά κάπου στα τέλη Απριλίου ή ακόμη και στις αρχές Μαίου», είπε ο Πεσκόφ. 

Οι αγορές πάντως, δεν φαίνεται να παίρνουν μέχρι τώρα τοις μετρητοίς τις απειλές της Μόσχας με τις τιμές του φυσικού αερίου να κινούνται πτωτικά καθώς η Gazprom διαβεβαιώνει πως διοχετεύει κανονικά τις συμφωνημένες ποσότητες. Οι ελληνικές εταιρείες σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν δεχθεί μέχρι τώρα κάποια όχληση από την Gazprom αναφορικά με ενδεχόμενες αλλαγές στις συμβάσεις. 

Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να αποχωρήσει από την αγορά της Γερμανίας μετά από δημοσιεύματα για πιθανή κρατικοποίηση των θυγατρικών της στη χώρα. 
 

Πηγή: skai.gr