Αποχωρεί από τη Γερμανία η Gazprom - «Η Ρωσία μπορεί να θέλει αναδιαπραγμάτευση», εκτιμά ειδικός στο φυσικό αέριο

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη Γερμανία.

Η Gazprom Germania ανήκει κατά 100% στην Gazprom Export, η οποία με τη σειρά της ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gazprom. Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Gazprom Germania περιλαμβάνουν δραστηριότητες εμπορίας και αποθήκευσης, όπως η Gazprom Marketing & Trading με έδρα το Λονδίνο, η Gazprom Schweiz με έδρα την Ελβετία, οι έμποροι WIEH και Wingas και η εταιρία αποθήκευσης Astora, με έδρα τη Γερμανία.

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στις 29 Μαρτίου διενήργησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία πολλών εταιριών φυσικού αερίου στη Γερμανία, με την υποψία παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. Ακολούθησαν δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ελέγξει και τις εγκαταστάσεις δύο θυγατρικών της Gazprom με έδρα τη Γερμανία - Gazprom Germania και Wingas.

Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν κατονομάστηκαν οι εταιρίες που ελέγχθηκαν, ενώ επισημάνθηκε ότι δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε βάρος οποιασδήποτε εταιρίας για ενδεχόμενη παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

Ο ειδικός στην αγορά φυσικού αερίου Φάμπιαν Χούνεκε δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι «τα φυσικά περιουσιακά στοιχεία (αποθήκευση φυσικού αερίου, αγωγοί) που θα χαθούν για τη ρωσική πλευρά με την πώληση της Gazprom Germania, μπορεί να θυσιάζονται προκειμένου να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου».

Οι υπάρχουσες συμβάσεις εισαγωγής δεσμεύουν την Gazprom Export σχετικά με το νόμισμα, την τιμή και την ποσότητα. «Αυτή η υποχρέωση θα μπορούσε τώρα να αρθεί», επισήμανε ο κ. Χούνεκε.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, η παροχή φυσικού αερίου είναι μέχρι σήμερα σταθερή.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παύει τις δραστηριότητες του στη Γερμανία, έπειτα από τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας σχετικά με την επιμονή της Μόσχας να λαμβάνει πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια από ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δεν είχε  γίνει ακόμη ξεκάθαρο πόσο η κίνηση αυτή θα επηρεάσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, από το οποίο η Γερμανία εξαρτάται για περίπου το 40% των αναγκών της.

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής σε ποίον περνά η ιδιοκτησία τους ενώ σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, είναι ακόμη άγνωστο ποιες συνέπειες θα έχει η αποχώρηση της Gazprom από τη γερμανική θυγατρική της.

Η απομάκρυση της Gazprom από την γερμανική αγορά πραγματοποιείται σε μία περίοδο, όπου οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας έχουν καθοριστική σημασία στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει όμως να σημιωθεί ότι η Gazprom έχει τεθεί προ πολλού στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η στρατηγική της έπαιξε ρόλο στην κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι αρχές κατηγορούν την εταιρεία ότι συγκράτησε αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία θα μπορούσε να απελευθερώσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μάλιστα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέρρευσε στον Τύπο ότι οι ευρωπαϊκές αρχές έκαναν «έφοδο» στα γραφεία της Gazprom, αναζητώντας αποδείξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν είχε ζητήσει από την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση να δώσουν οδηγίες για την εφαρμογή της νέας πολιτικής από σήμερα, Πέμπτη. Οι μεγάλες οικονομίες του G7 απέρριψαν την απαίτηση της Ρωσίας για αλλαγή του νομίσματος. 

Σε επαφές που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Τετάρτη, ο Πούτιν είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν με ευρώ ή δολάρια με τα χρήματα να πληρώνονται στην Gazprom Bank να μεταφέρονται σε ρούβλια στη Ρωσία, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σολτς δεν συμφώνησε στη διαδικασία αυτή, αλλά ζήτησε τις οδηγίες γραπτώς για να κατανοήσει καλύτερα την πρόταση. Έκτοτε, φαίνεται να έχουν γίνει περαιτέρω επαφές των δύο πλευρών σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων.  

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των δολαρίων και των ευρώ σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία. Τα υφιστάμενα συμβόλαια συνεχίζουν να ισχύουν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια, του είπε ο Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντράγκι. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει ότι η Gazprom Bank θα παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή για τις συναλλαγές των αγοραστών με την Gazprom. Οι πληρωμές θα γίνονται  στο νόμισμα που προβλέπει το συμβόλαιο (π.χ. ευρώ), στην επίσημη ισοτιμία ρουβλίου/ευρώ που δίνει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας την ημέρα αυτή. 

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι η αλλαγή του νομίσματος είναι αναγκαία, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες  έχουν «παγώσει» τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Τράπεζας της Ρωσίας. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ  έχει επιβεβαιώσει ότι η Ρωσία δεν θα απαιτήσει άμεσα στις πληρωμές σε ρούβλια, καθώς αυτή είναι πιθανότατα μία «σταδιακή διαδικασία». 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις, όμως σκέφτεται να επεκτείνει το σχέδιό του για πληρωμές σε ρούβλια και σε άλλα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, τα σιτηρά, τα λιπάσματα, ο άνθρακας και τα μέταλλα. 

Η Γερμανία, όπως και το G7 επέμεναν ότι οι συμφωνίες για το αέριο δεν μπορούν να αναθεωρηθούν μονομερώς.

ΠΗΓΗ: REUTERS- SKAIGR