Ποια είναι τα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα - Πώς θα αλλάξει το οικονομικό τοπίο στη χώρα

Εθνικός στόχος η ανάσυρση της χώρας από τα «επανδυτικά σκουπίδια» μετά από 13 χρόνια

Του Χρυσόστομου Τσούφη

23 Απριλίου 2010. Ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο ζητά επισήμως την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.  

4 ημέρες μετά o οίκος αξιολόγησης S&P «χύνει» το πρώτο αίμα αφαιρώντας από τη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.  

Στις 14 Ιουνίου ακολουθεί η Moody's προκαλώντας μάλιστα και την οργή του τότε κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει αιφνιδιαστική και άτυχη απόφαση.  

Στις 14 Ιανουαρίου του 2011 η Fitch ολοκλήρωσε τον εξωστρακισμό της χώρας από την elit.  

Επί 13 συναπτά έτη, η «ανάσυρση» της χώρας από τα επενδυτικά σκουπίδια έχει αναχθεί σε εθνικό στόχο. Έναν στόχο που η Ελλάδα ίσως επιτύχει σήμερα καθώς το βράδυ «αποφαίνεται» ο Καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS , ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τους 3 Αμερικανικούς και ο οποίος αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ.  

Αν η χώρα δεν είχε «πνιγεί» , είναι βέβαιο ότι στην κυβέρνηση θα ασχολούντο μόνο με την σημερινή απόφαση καθώς αν οι Καναδοί μας αναβαθμίσουν, ο πρωθυπουργός ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα έπαιρνε μαζί του στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ και τα οφέλη μιας τέτοιας απόφασης. Βέβαια οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν πάει περίπατο, όμως τα οφέλη είναι απτά.  

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρώτα και κύρια έχει συμβολική σημασία. Η Ελλάδα σταματά μετά από 13 χρόνια να ανήκει στους παρίες και γκρεμίζει και την τελευταία γέφυρα που την ενώνει με το αμαρτωλό παρελθόν των μνημονίων ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την επαφή της με την περίφημη κανονικότητα. 

Στο μη συμβολικό κομμάτι , ένα από τα μεγάλα κέρδη για την Ελλάδα είναι οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές όπως λ.χ. τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία. Επενδυτές που το καταστατικό λειτουργίας τους δεν τους επιτρέπει να επενδύουν σε χώρες στην κατηγορία σκουπίδια ή τους επιτρέπει πολύ μικρές συμμετοχές. Τέτοιοι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα για αποταμίευση , δεν τα ρευστοποιούν πριν τη λήξη τους διατηρώντας έτσι ψηλά τις αποδόσεις των τίτλων που κατέχουν.  

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει γενικά την πόρτα ενός άλλου , νέου, κόσμου πολλών τρισεκατομμυρίων παγκοσμίως από τα οποία τώρα η Ελλάδα θα μπορεί να «διεκδικήσει» το μερίδιο της. Θεωρείται βέβαιο ότι η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις το οποίο σημαίνει, περισσότερες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη.  

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει μικρότερος εθνικός πιστωτικός κίνδυνος το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα η οποία θα μπορεί να τα «φέρνει» βόλτα ακόμη πιο εύκολα. Ήδη χώρα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία λ.χ. που έχει επενδυτική βαθμίδα οπότε οι δυνατότητες που προκύπτουν είναι σημαντικές για την βιωσιμότητα του χρέους.  

Μικρότερο κόστος κι άρα εξυπηρέτηση χρέους σημαίνουν επιπλέον πόρους για δημόσιες επενδύσεις και μειώσεις φόρων.  

Η μείωση του κόστους δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο σημαίνει και πτώση του κόστους δανεισμού για τις Ελληνικές τράπεζες στη διατραπεζική αγορά. Επιπλέον θα δανείζονται με καλύτερους όρους και από την ΕΚΤ καθώς σήμερα δίνουν ως εγγύηση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, τα οποία όμως κουρεύονται έως 50% κι έτσι θα βελτιωθεί η ρευστότητα τους..  

Ταυτόχρονα θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς αστερίσκους και αποκλεισμούς στα προγράμματα τόνωσης που τυχόν αποφασίσει η ΕΚΤ 

Θα μπορέσουν έτσι να δανειοδοτήσουν πιο εύκολα και σε μεγαλύτερη κλίμακα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αλλά και προσφέροντας ανταγωνιστικά επιτόκια. 

Ο «αέρας» αναβάθμισης που πνέει τους τελευταίους μήνες έχει οδηγήσει και σε αύξηση του χρηματιστηριακού δείκτη κατά 40% από την αρχή του έτους. Η κεφαλαιοποίηση από τα 20δισ€ τον Ιανουάριο , βρίσκεται ήδη στα 90δισ€ και με την αναβάθμιση έπεται σύμφωνα με τους αναλυτές συνέχεια. Γιατί αυτομάτως και το χρηματιστήριο Αθηνών θα περάσει από τις αναδυόμενες αγορές στις ανεπτυγμένες. Που είναι – αν μου επιτρέπεται ο όρος – σαν να μπαίνει στους ομίλους του Champions League αφού στην κατηγορία των αναδυόμενων τα υπό διαχείριση κεφάλαια φτάνουν τα 6τρισ€ όταν στις ανεπτυγμένες ξεπερνούν τα 50τρισ€. Άρα πολλά περισσότερα κεφάλαια προς επένδυση σε ελληνικούς τίτλους.  

Καθώς δεν είναι γραμμένο στην πέτρα , ο DBRS το βράδυ μπορεί να μην επιστρέψει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και τα «κανονάκια» για φέτος. Η χώρας έχει 2 ακόμη ευκαιρίες πριν γυρίσει η χρονιά , η πρώτη στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και η δεύτερη την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch.

Πηγή: skai.gr