ΕΕ: Αισιοδοξία των ηγετών για λύση στο πλαφόν στο φυσικό αέριο τη Δευτέρα

Στα συμπεράσματα της Συνόδου περιλαμβάνεται έκκληση να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα η συμφωνία για κοινές προμήθειες αερίου, ΑΠΕ και μηχανισμό διόρθωσης των τιμών.

Αισιοδοξία για λύση στο πλαφόν στο φυσικό αέριο την προσεχή Δευτέρα επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά τη χθεσινή (Πέμπτη) Σύνοδο Κορυφής. Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Το ευρωπαϊκό Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας για την οριστικοποίηση των εργασιών πάνω στις προτάσεις για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς τιμών, καθώς και τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από υπερβολικά υψηλές τιμές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού.

Ειδικότερα, οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν στα ακόλουθα σκέλη:

α) ταχεία λειτουργία του μηχανισμού κοινής αγοράς μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ, καθώς και την επιτάχυνση της συζήτησης με αξιόπιστους εταίρους για την εξασφάλιση της προμήθειας φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα 2023/2024 με σκοπό τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων
β) αποτελεσματική πλήρωση της αποθήκευσης αερίου
γ) στενή παρακολούθηση των στόχων μείωσης της ζήτησης αερίου.
δ) έγκαιρη προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για το χειμώνα 2023/2024.

Παράλληλα, στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στην υποβολή στην Επιτροπή στις αρχές του 2023 την πρόταση και την εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν, υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της διαφύλαξης της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της Ευρώπης και τη διατήρηση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπογραμμίζεται συγκεκριμένα η σημασία μιας φιλόδοξης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής για να καταστεί η οικονομία της Ευρώπης κατάλληλη για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να μειωθούν οι στρατηγικές εξαρτήσεις, ιδίως στους πιο ευαίσθητους τομείς, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού.

Την πεποίθηση ότι την προσεχή Δευτέρα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα καταλήξουν σε μία απόφαση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως θα πρόκειται για μία απόφαση εναρμονισμένη με τις ελληνικές επιδιώξεις, και επέμεινε πως υπάρχει καθολική κατανόηση ότι δεν μπορεί να κλείσει ο χρόνος και να παραπέμψουμε το θέμα στο μέλλον.  
 

Πηγή: skai.gr