Σήμα στις αγορές για επενδυτική βαθμίδα - «Παράθυρο» για νέο πακέτο στήριξης το 2023

Στόχος της κυβέρνησης να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος - Βεβαιότητα ότι θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Η σημαντική υπέρβαση των φορολογικών εσόδων του Νοεμβρίου εξασφαλίζει όχι μόνο ότι θα επιτευχθεί ο αναθεωρημένος δημοσιονομικός φετινός στόχος αλλά και ότι θα δημιουργηθεί και κάποιος δημοσιονομικός χώρος. Σε αντίθεση όμως με τις προηγούμενες φορές, η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να τον επιστρέψει στους πολίτες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα τα... κρατήσει ώστε να εγγράψει καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κλείνοντας το μάτι στις αγορές. «Είναι το τελευταίο δημοσιονομικό σήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα» σχολίαζε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.  

Επενδυτική βαθμίδα για την οποία στην κυβέρνηση δηλώνουν σχεδόν βέβαιοι ότι θα ανακτηθεί μέσα στο 2023, ορμώμενοι και από τις επαφές που είχαν με τις αγορές στο ταξίδι τους στις ΗΠΑ οι κύριοι Σταϊκούρας και Σκυλακάκης. Το πότε ακριβώς θα έρθει η βαθμίδα θα εξαρτηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και από το πότε ακριβώς θα διεξαχθούν και ποιος θα είναι ο νικητής των επερχόμενων εκλογών.  

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησε στην υπέρβαση των εσόδων κατά 312εκατ€ το Νοέμβριο είναι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι συναλλαγές του Νοεμβρίου ήταν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 υψηλότερες σε ποσοστό παρόμοιο με ό,τι συνέβη και τον Οκτώβριο αλλά και τον Σεπτέμβριο που σημαίνει σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ ότι δεν παρατηρείται επιβράδυνση της κατανάλωσης ακόμη , παρότι αναμένεται να συμβεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 11μηνο του έτους οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέρχονται σε 39δισ€ όταν ολόκληρο το 2019 δεν είχαν ξεπεράσει τα 19δισ€. 

Αν όμως τα λεφτά από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα κρατηθούν ....κάβα , δεν θα συμβεί το ίδιο με τα έσοδα που αναμένονται από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων και που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουν κάνει στο ΥΠΟΙΚ δύσκολα θα πέσουν κάτω από τα 600εκατ€. Αυτά τα χρήματα , τα οποία δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023 και έως το τέλος του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση να ανακοινώσει τι θα τα κάνει. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ....την ανακοίνωση θα αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού το Σάββατο το βράδυ.  

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο στήριξης των πιο ευάλωτων με εφαρμογή το 2023 και με έμφαση στην ακρίβεια στο ράφι για την οποία προειδοποίησε χτες και η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι στην Φρανκφούρτη εκτιμούν ότι οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους πρώτους μήνες του 2023.  

Εκεί που προς το παρόν δεν προκύπτει ανάγκη παρέμβασης – σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ – είναι στα καύσιμα καθώς η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά πέφτοντας κάτω από αυτήν της αμόλυβδης η οποία και αυτή έχει ακολουθήσει έστω και με καθυστέρηση την διεθνή τάση. Όσο για το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του βρίσκεται στο 1,10€/λίτρο περίπου και ανάλογα με την πορεία των τιμών τις επόμενες ημέρες θα αξιολογηθεί εάν θα συνεχιστεί η επιδότηση της, για την οποία πάντως έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια.

Πηγή: skai.gr