Προς κατάργηση η εισφορά 1% των δημοσίων υπαλλήλων- Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο που θα εισάγει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας στα τέλη Σεπτεμβρίου

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Παρελθόν θα αποτελέσει η μνημονιακή εισφορά 1% που επιβλήθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους το 2011 σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο διαμορφώνεται με στόχο να έρθει στη Βουλή στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κατάργηση της εισφοράς θα αποτελέσει και προπομπό της μεγάλης ελάφρυνσης των εισοδημάτων που θα έρθει με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από την πρωτοχρονιά του 2023.  

Το νομοσχέδιο θα δώσει επίσης τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων -στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοαπασχολούμενων- που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη λόγω χρεών.

Σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου, η σχετική ρύθμιση θα προβλέπει τη μείωση του χρόνου παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ στο μισό, δηλαδή στα 10 από 20 έτη που ισχύει για πολλά ταμεία σήμερα. Θα διευκολυνθούν έτσι περίπου 150.000 που βρίσκονται στην πόρτα της συνταξιοδότησης αλλά δεν μπορούν να την....διαβούν αφού έχουν χρέη που έχουν γεννηθεί πριν το 2011. Ενδέχεται μάλιστα να προβλέπεται ότι από το 2027 ο χρόνος παραγραφής θα μειωθεί έτι περαιτέρω στα 5 χρόνια.  

Παράλληλα, θα διορθωθεί μια ανισορροπία σε σχέση με την πάγια ρύθμιση των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και αυτών προς την εφορία. Εδώ και 2 χρόνια η ρύθμιση προς την εφορία είναι σε 24 δόσεις, ενώ οι δόσεις προς τον ΕΦΚΑ παραμένουν στις 12. Θα υπάρξει λοιπόν εναρμόνιση με ό,τι ισχύει στο φορολογικό δίκαιο κι άρα θα ισχύουν και οι 48 δόσεις για τις έκτακτες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα χρέη στον ΕΦΚΑ έχουν ξεπεράσει τα 43δισ. ευρώ. 

Με το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί επίσης να γίνει αναλογικό το πέναλτι στους εργαζόμενους συνταξιούχους που βλέπουν τις συντάξεις τους να ψαλιδίζονται κατά 30% ακόμη κι αν εργαστούν 1 ημέρα μέσα στο μήνα. Η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το πέναλτι θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. 5 ημέρες σημαίνουν 5% μείωση στη σύνταξη, 15 ημέρες επιφέρουν 15% πέναλτι και ούτω κάθε εξής.  

Τέλος, στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν βελτιωτικές διατάξεις για το ασφαλιστικό των ενστόλων, ενώ στη λίστα με όσους υποχρεούνται να υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήωση θα ενταχθούν και οι ξεναγοί. Η ψήφιση του νόμου αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου.  

Πηγή: skai.gr