Κλείσιμο

Νέο «ναυάγιο» για πλειστηριασμούς, ενόψει αποχώρησης της τρόικα την Τρίτη

Σε νέο «ναυάγιο» κατέληξε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα την Κυριακή, με αντικείμενο τους όρους που θα διέπουν την άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από το επόμενο έτος.

Όπως εκτίμησε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΑΝ, κατά τις διαβουλεύσεις της Κυριακής καλύφθηκε μόλις το 20% της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές.

Βασικό σημείο τριβής παραμένει το ύψος της αντικειμενικής αξίας κάτω από την οποία η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών θα προστατεύεται από πλειστηριασμούς και το 2014, έτος που θεωρείται μεταβατικό έως ότου να εφαρμοστεί μία οριστική λύση από το 2015.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν κάνει αυτοσχεδιασμούς και ακολουθεί την κυβερνητική λογική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επικοινωνήσουν με τους προϊσταμένους τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να λάβουν νέες οδηγίες.

Δεδομένης της έως τώρα αποτυχίας να βρεθεί κοινός τόπος, υπάρχει ενδεχόμενο νέας συνάντησης των δύο πλευρών αύριο Δευτέρα, ενόψει άλλωστε της αποχώρησης της τριμερούς από την Αθήνα την Τρίτη, ανήμερα του έκτακτου Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι οι πιστωτές έχουν διαμηνύσει πως δεν αναμένουν ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης πριν τον Ιανουάριο.

Οι εκπρόσωπου των δανειστών συναντήθηκαν στη συνέχεια στο ΥΠΟΙΚ με τον Γιάννη Στουρνάρα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκαν πολύ σημαντικά στοιχεία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ