Πολύ σημαντικά στοιχεία για τα ΕΑΣ στη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικα, ξεκλειδώνει το 1 δισ;

Πολύ σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), που ενδέχεται να «ξεκλειδώσουν» την εκκρεμούσα δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά κατά την πολύωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικα την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες. Στη συζήτηση έλαβε μέρος και η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Βάσει των εν λόγω νέων στοιχείων, που προήλθαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η τριμερής θα συντάξει έκθεση για τα ΕΑΣ, η οποία και θα υποβληθεί στην ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euro-Working Group).

Το πρωί της Τρίτης, το EWG θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή μη της δόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που εκκρεμεί από το καλοκαίρι και συνδέεται με τα προαπαιτούμενα της προηγούμενης αξιολόγησης. Τα χρήματα της δόσης, εφόσον εκταμιευθεί, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολόγων αξίας 1,853 δισ. που «ωριμάζουν» στις 11 Ιανουαρίου.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να επικοινωνήσουν εκ νέου αύριο Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση ή, εναλλακτικά, εάν θα υπάρξει ανταλλαγή στοιχείων και απόψεων μέσω e-mail. Η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα την Τρίτη, οπότε είναι προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες έκτακτο Eurogroup, μετά το EWG.

«Θα εκπλαγώ εάν δεν κλείσουμε αύριο», δήλωσε αισιόδοξα ανώτερος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «μέτωπο» των ΕΑΣ φαίνεται να διαφέρει από το «γόρδιο δεσμό» των πλειστηριασμών, όπου την Κυριακή σημειώθηκε νέο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν με τους προϊσταμένους τους για το ζήτημα των ΕΑΣ, ενώ αναμένεται να υπάρξει σχετική επικοινωνία για τους πλειστηριασμούς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ