Μέρκελ: Δεν μιλώ πριν δω τις εκθέσεις αξιολόγησης

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δεσμευτεί για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί εάν η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερη οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους.

«Πρώτα πρέπει να δω πως έχει η κατάσταση και μόνο τότε θα είμαι σε θέση να αποφασίσω τι πρέπει να γίνει, εάν χρειαστεί να γίνει κάτι», φέρεται να δήλωσε η κ. Μέρκελ σήμερα σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Δεν βοηθάμε την Ελλάδα όταν κάνουμε εκτιμήσεις για το ποια και πόση θα είναι η επιπλέον βοήθεια που τυχόν χρειαστεί».

Ενώ είναι «ξεκάθαρο» ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται πολύ να εφαρμόσει να τους όρους του δανείου των 110 δισ. ευρώ της διάσωσής της, η αξιολόγηση προόδου της κυβέρνησης όσον αφορά στο κομμάτι των «τολμηρών μεταρρυθμίσεων», που έχουν οριστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Μέρκελ.

«Είμαι από τους ανθρώπους, συνέχισε, που βγάζει συμπεράσματα αφού δει και αναλύσει τα αποτελέσματα. Τίποτα δεν θα με αποτρέψει απ’ το να κάνω το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε. Πριν δω τις εκθέσεις δεν θα πως τι χρειάζεται να γίνει».

Στο μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου, εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την υλοποίηση του προγράμματος που ακολουθεί.

«Γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ότι δεν θα κρατήσει μόνον μερικούς μήνες. Αλλά στο τέλος η Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη απ' ό,τι ήταν στην αρχή του προγράμματος» είπε η κα. Μέρκελ.

Στο μεταξύ, στη σύνοδο του Eurogroup πριν από μερικές εβδομάδες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζοντας το αν θα επαρκέσει το πακέτο των 110 δισ. για την Ελλάδα, είχε δηλώσει «δεν μπορούμε να πούμε σήμερα οριστικά εάν θα επαρκέσει ή όχι. Άλλά έχουμε αποδείξει ότι με την συνετή συνεργασία είμαστε κάθε στιγμή έτοιμοι να βρούμε λύσεις για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν».

Ανεπίσημα το Βερολίνο φέρεται να επιδιώκει την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, καθώς εκτιμά ότι δεν αντέχει η χώρα περισσότερα μέτρα και τα υπάρχοντα δεν έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά.

Η εφημερίδα Welt, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, σημειώνει ότι η Γερμανία θα ήθελε διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κάτι που διαψεύδει η γερμανική κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr