Χωρίς καραντίνα στο Λονδίνο οι επίσημοι του Euro αλλά μόνο για τα ματς - Αντιδράσεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θεατές με «πρόσκληση για το Euro 2020» θα επιτραπεί να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τους ημιτελικούς και τον τελικό που θα διεξαχθούν στο Γουέμπλεϊ χωρίς υποχρέωση καραντίνας, με ειδική νομοθετική εξαίρεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η σχετική λίστα αναφέρεται σε αξιωματούχους της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας UEFA και σε μέλη του συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIFA, ανώτερα στελέχη των εταιρειών που είναι χορηγοί του Euro 2020 και πολιτικούς εκπροσώπους των χωρών που θα αγωνίζονται.

Η UEFA φέρεται να πιέζει για παρόμοια άδεια σε 2.500 αξιωματούχους, πολιτικούς, χορηγούς και δημοσιογράφους.

Εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και επιστήμονες για τις εξαιρέσεις, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Τζον Γουίτινγκντεϊλ δήλωσε ότι «μιλάμε για πολύ περιορισμένο αριθμό ανθρώπων», οι οποίοι θα υπόκεινται «σε αυστηρούς περιορισμούς ως προς το τι άλλο θα μπορούν να κάνουν».

Όπως εξήγησε, οι αξιωματούχοι δε θα μπορούν να μετακινούνται στη χώρα, παρά θα έρθουν μόνο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες και έπειτα να φύγουν.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης ακολουθεί την «απειλή» της UEFA για μετακίνηση των τριών αναμετρήσεων στη Βουδαπέστη, αν δε δινόταν απρόσκοπτη πρόσβαση στο Γουέμπλεϊ στους αξιωματούχους.

Επίσης έχει ανακοινωθεί ότι η χωρητικότητα του γηπέδου για αυτές τις τρεις αναμετρήσεις θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 60.000

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για διακρίσεις και ανεύθυνες αποφάσεις, ενώ ο καθηγητής μοριακής ογκολογίας Λώρενς Γιάνγκ προειδοποίησε ότι η αύξηση της χωρητικότητας συνιστά «συνταγή καταστροφής».