«Το μέλλον της τροφής»: Μπλε φαγητό, βρώσιμες συσκευασίες, ύφασμα από ληγμένα τρόφιμα

Στο μέλλον δεν θα υπάρχει τίποτα που να πηγαίνει χαμένο - Συσκευή θα «διαβάζει» από την αναπνοή μας το DNA μας και τις διατροφικές μας ανάγκες 

Στο μέλλον θα αλλάξει και ο τρόπος που καταναλώνουμε τις τροφές και κυρίως ο τρόπος που τις παράγουμε. Νέες συνήθειες θα αναδειχθούν και νέες τάσεις. Η διατροφή, εξάλλου, αφορά όχι μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και την «υγεία» του πλανήτη τόνισε ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού Ιωάννης Μαστρογεωργίου στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου συζητήσεων- «CEO Breakfast» που ξεκίνησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η σημερινή εκδήλωση είχε θέμα «Το μέλλον της τροφής», και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων στον σχεδιασμό του επιχειρηματικού τους μέλλοντος.

«Στο σύντομο μέλλον μία μεγάλη τάση θα είναι το μπλε φαγητό, που μας συνδέει με τον αέρα και τη θάλασσα, αλλά και τα μαύρα και σκουρόχρωμα τρόφιμα…» ανέφερε από πλευράς της η Δρ. Μοργκέιν Γκέι (Morgaine Gaye) μελλοντολόγος τροφίμων.

Αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες τάσεις του μέλλοντος, που όπως είπε, είναι η ανάγκη επανασύνδεσης με τη φύση, κάτι που θα επηρεάσει τα τρόφιμα που θα γίνουν είτε πιο χρωματιστά και θα ακολουθούν φλοράλ μοτίβα είτε πιο «γήινα» και θα θυμίζουν χώμα. Ενώ, στο σύντομο μέλλον μία μεγάλη τάση θα είναι το μπλε φαγητό, που μας συνδέει με τον αέρα και τη θάλασσα, αλλά και τα μαύρα και σκουρόχρωμα τρόφιμα που θυμίζουν την «κοσμική» πραγματικότητα του σύμπαντος. Και αυτά όλα σε βρώσιμες ή επαναπληρώσιμες συσκευασίες, καθώς στο μέλλον δεν θα υπάρχει τίποτα που να πηγαίνει χαμένο, προκειμένου το φαγητό και οι συσκευασίες να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Έτσι μπορεί να υπάρξει ύφασμα από ληγμένο γάλα ή τυρί, υλικά και προϊόντα που όπως είπε η ίδια, υπάρχουν σε αφθονία στην Ελλάδα. Παράλληλα, η τάση για χρήση φυσικών υλικών θα επεκταθεί και σε τομείς όπως η διακόσμηση και θα έχουμε φωτιστικά από μανιτάρια. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο μέλλον θα μπορεί να υπάρξει πλήρης εξατομίκευση της διατροφής, μέσω μιας συσκευής που θα μπορεί να «διαβάζει» από την αναπνοή μας το DNA μας και τις διατροφικές μας δυσανεξίες ή καθημερινές ελλείψεις, πχ σε βιταμίνες και στη συνέχεια θα μπορεί να εντοπίζει, από τις τροφές που είναι γύρω μας, αυτές που είναι οι ιδανικές για εμάς. Παρόμοιους και άλλους παράγοντες κοινωνικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως είπε η Δρ. Gaye, πρέπει να λάβει υπόψη της η βιομηχανία τροφίμων στον σχεδιασμό της προκειμένου να είναι βιώσιμη στο μέλλον.

Η Gaye, που εξετάζει νέες τάσεις στη διατροφή οι οποίες εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας, πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε αυτή την μεγάλη αλλαγή καθώς είμαστε μέρος της. Πέρα από τις γεωπολιτικές αλλαγές, βιώνουμε την αλλαγή στο πως αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε ως άνθρωποι. Επανεξετάζουμε τις αξίες μας, βλέπουμε τι μετράει για μας και τι έχει νόημα για μας».

Η ίδια έκανε λόγο για διατροφικά προϊόντα «με σκοπό» και πιο «οικολογική» διατροφή, με σταδιακή κατάργηση των συσκευασιών των τροφίμων. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για τους καταναλωτές τροφής θα είναι πιο σημαντικό στο άμεσο μέλλον, το τι γίνεται με τις συσκευασίες αλλά και με το φαγητό που πετιέται. Στο μέλλον θα υπάρξει τεράστια συζήτηση γι αυτό. Τα τρόφιμα θα είναι πιο συχνά «τεχνολογικά» προϊόντα, αλλά από την άλλη, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στα εποχικά, τοπικά προϊόντα και θα έχει σημασία για αυτούς η συμπεριφορά των εταιρειών παραγωγής τροφίμων».

Η ίδια έκανε λόγο για μη συσκευασμένα αλλά ασφαλή τρόφιμα με τις πληροφορίες τυπωμένες ως σφραγίδες με φυσικά υλικά πάνω στην επιφάνεια τους. «Το μέρος της συσκευασίας ενός φρούτου θα μπορεί για παράδειγμα να είναι μια φυσική μεμβράνη διαλυτή στο νερό και να έχει όλη τη μυρωδιά του φρούτου το οποίο θα καταναλώνεται με τη συσκευασία του. Τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο από τα υπολείμματα των τροφών, καθώς θα μπορούν να γίνουν διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα μέχρι και έπιπλα ή ρούχα», ανέφερε προσθέτοντας ότι σύντομα οι τροφές θα φτάνουν σε μας με drones. 

 Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και όσα είπε η Δρ. Morgaine Gaye για το μικροβίωμα του εντέρου μας και την έρευνα που γίνεται γύρω από αυτό για την σημασία του στην πρόσληψη των συστατικών από τις τροφές. «Θα υπάρξουν σύντομα συσκευές που θα ανιχνεύουν τα επίπεδα των συστατικών αυτών στον οργανισμό μας και θα μπορούν εάν είναι σε έλλειψη, να τα εντοπίζουν στα ράφια μας ή όπου άλλου βρίσκονται γύρω μας, και να μας οδηγούν στο να καταναλώσουμε αυτά που μας λείπουν» εξηγεί η ίδια.
Καταλήγοντας η Δρ. Morgaine Gaye πρόσθεσε πως οι νέες τάσεις στη διατροφή είναι να μετατρέπουμε τα φαγητά που φαίνονται άγευστα στα παιδιά, όπως ένα αβοκάντο, σε γευστικά τραγανά τρόφιμα με φυσικά χρώματα για να τα καταναλώσουν πιο εύκολα. Επίσης τόνισε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν όλο και σε μικρότερα σπίτια. «Έτσι και τα τρόφιμα και η βιομηχανία τους, θέλει αυτά να καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο αποθήκευσης. Το παράδειγμα του επιπέδου μακαρονιού που παίρνει διάφορα σχήματα όταν βράζεται» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ