Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας ανασύρθηκε από ναυάγιο 366 ετών στις Μπαχάμες – Δείτε video και φωτογραφίες

Γνωστό ως «Nuestra Señora de las Maravillas», το πλοίο των 891 τόνων ταξίδευε μεταξύ Ισπανίας και Κολομβίας το 1656 για να παραλάβει ένα φορτίο ασημιού, όταν συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο του ισπανικού στόλου

Ένας θησαυρός με χρυσά νομίσματα, πολύτιμους λίθους και κοσμήματα αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε ναυάγιο ισπανικού πλοίου ηλικίας 366 ετών, σύμφωνα με το «Live Science»

Γνωστό ως «Nuestra Señora de las Maravillas» («Η Παναγία των Θαυμάτων» στα ισπανικά), το πλοίο των 891 τόνων ταξίδευε μεταξύ Ισπανίας και Κολομβίας το 1656, για να παραλάβει ένα φορτίο ασημιού, όταν συγκρούστηκε με ένα άλλο πλοίο του ισπανικού στόλου.

Το πλοίο προσάραξε σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο και εκτιμάται ότι 600 από τους 650 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή. Περισσότερο από τρεις αιώνες αργότερα, τα συντρίμμια του είναι διασκορπισμένα στον πυθμένα του ωκεανού, σε μια έκταση 13 χιλιομέτρων.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το πολύτιμο φορτίο του, μια διεθνής ομάδα συντηρητών και υποβρύχιων αρχαιολόγων εργάζεται για την ανάκτηση αντικειμένων από το ναυάγιο, το οποίο βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές των Μπαχαμών.

Ναυάγιο 366 ετών στις Μπαχάμες

Επειδή οι ιστορικοί συχνά θεωρούν το «Maravillas» ως «μία από τις μεγάλες ισπανικές γαλέρες με θησαυρούς», το ναυάγιο έχει γίνει στόχος λεηλασιών. Η συντριπτική πλειονότητα του θησαυρού -περίπου 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα- λεηλατήθηκε μεταξύ του 1656 και των αρχών της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με το Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

Ναυάγιο 366 ετών στις Μπαχάμες

Για να βοηθήσει στην προστασία των εναπομεινάντων αντικειμένων, η Allen Exploration (AllenX), μια οργάνωση που ειδικεύεται στην ανεύρεση ιστορικών ναυαγίων, συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των Μπαχαμών για να ανακτήσει ό,τι έχει απομείνει από το πλοίο και το φορτίο του.

Πολλά από τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν από το ναυάγιο θα εκτεθούν σε μόνιμη συλλογή στο Ναυτικό Μουσείο των Μπαχαμών.

Ναυάγιο 366 ετών στις Μπαχάμες

Πηγή: skai.gr