Νέα μελέτη: Oι ωκεανοί ανανεώνονται καθώς τα ψάρια αναπαράγονται

Η έντονη κινητικότητα των ψαριών κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής προκαλεί αναταραχή και ως εκ τούτου ανανέωση των υδάτων, σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα ερευνητών.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανακάλυψαν ότι τα νερά στις παράκτιες περιοχές αναμειγνύονται κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας του γαύρου, της αντζούγιας και των μικρότερων εν γένει ψαριών, γεγονός που βοηθά στην κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διαδικασία της αναπαραγωγής των ψαριών είναι το κλειδί για τη διατήρηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων των ωκεανών και τη διατήρηση της ζωής.

Η ανάμειξη των ωκεανών είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί εφικτή η μεταφορά θερμότητας, οξυγόνου, θρεπτικών ουσιών και ρύπων μεταξύ διαφορετικών στρωμάτων.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πώς οι άνεμοι και οι παλίρροιες συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της ανάμειξης, σε μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για τη συμβολή των ζώων.

Στη μελέτη τους, η ομάδα παρακολούθησε τις αναταράξεις του νερού στη Ria de Pontevedra, έναν κόλπο στη βορειοδυτική ακτή της Ιβηρικής Χερσονήσου, για 15 ημέρες.

Χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται microstructure profiler, οι ερευνητές μπόρεσαν παρακολουθήσουν τις μικροσκοπικές διακυμάνσεις στον κυματισμό και τη θερμοκρασία.

Η ανάλυσή τους απέδειξε ότι παρά το γεγονός ότι και για τις 15 μέρες αυτές επικρατούσε άπνοια στην περιοχή, οι αναταράξεις στο νερό αυξάνονταν κάθε βράδυ καθώς μαζεύονταν ψάρια στον κόλπο για να αναπαραχθούν.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ: SHUTTERSTOCK

Πηγή: Daily Mail