Σπάνιος, αιωνόβιος καρχαρίας που ξεβράστηκε στην Κορνουάλη πέθανε από μηνιγγίτιδα

Ένας αιωνόβιος καρχαρίας που βρέθηκε ξεβρασμένος σε παραλία της Κορνουάλης πέθανε από μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας είναι απίστευτα σπάνιος, ενώ το είδος μπορεί να ζήσει πάνω από 400 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο θηλυκός καρχαρίας που βρέθηκε λίγο έξω από το λιμάνι του Newlyn στα μέσα Μαρτίου θεωρείται μικρός ηλικιακά από τους θαλάσσιους βιολόγους.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για το είδος, το οποίο συνήθως ζει τουλάχιστον 2,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Αρκτικού και του Βόρειου Ατλαντικού ωκεανού, ενώ η νεκροψία του είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι μόλις ο δεύτερος καρχαρίας της Γροιλανδίας που ανασύρθηκε από τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με μήκος 3,96 μέτρα, ο καρχαρίας είχε ζημιά στα πτερύγια και λάσπη στο στομάχι, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν ζωντανός όταν προσάραξε.

Αν και είναι η πρώτη αναφορά μηνιγγίτιδας στο είδος, οι επιστήμονες είπαν ότι είναι πολύ νωρίς για να συνδεθεί η ασθένεια με ανθρωπογενείς παράγοντες στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση των ωκεανών.

Η νεκροψία διεξήχθη από την Ομάδα Θαλάσσιας Παθολογίας της Κορνουάλης, η οποία είναι μέρος του Προγράμματος Έρευνας Κητωδών Σκελών (CSIP) της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL).

Ο κτηνίατρος Τζέιμς Μπάρνετ, της Ομάδας Θαλάσσιας Παθολογίας της Κορνουάλης, είπε ότι ο εγκέφαλος του καρχαρία ήταν «αποχρωματισμένος και συμπιεσμένος», ενώ το υγρό γύρω από τον εγκέφαλο ήταν θολό.

Ένα στέλεχος βακτηρίων απομονώθηκε από το υγρό και πιστεύεται ότι ήταν η αιτία της μηνιγγίτιδας.

Πηγή: Skynews