Περί τα 2/3 καρχαριών και σαλαχιών κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τους κοραλλιογενείς υφάλους

Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν γίνει πλέον από τα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα στον κόσμο.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ειδών καρχαριών και σαλαχιών κοραλλιογενών υφάλων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, με την υπεραλίευση να χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη εξέτασε τα είδη στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), που απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 134 είδη καρχαριών και σαλαχιών και λένε ότι τα ευρήματα δείχνουν την ανάγκη για άμεση δράση διατήρησης στους κοραλλιογενείς υφάλους.

Αυτό συνεπάγεται τη θέσπιση νομικής προστασίας, τη διαχείριση και την επιβολή κανόνων για την αλιεία με αποτελεσματικότερο τρόπο και τη δημιουργία περισσότερων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν γίνει πλέον από τα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα στον κόσμο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ, με επικεφαλής τη Δρ Samantha Sherman, δήλωσαν πως η μείωση του πληθυσμού έχει σημειωθεί για περισσότερο από μισό αιώνα, με τη μεγαλύτερη μείωση πριν από το 2005.

Παράλληλα, απαιτείται άμεση δράση μέσω προστασίας ανά σημεία, σε συνδυασμό με διαχείριση της αλιείας ευρείας κλίμακας και θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, για την αποφυγή εξαφανίσεων και απώλειας της κρίσιμης λειτουργίας του οικοσυστήματος που καταδικάζει τους υφάλους σε μείωση της βιοποικιλότητας των καρχαριών, των σαλαχιών και των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, περιορίζοντας τα μέσα διαβίωσης και την επισιτιστική ασφάλεια.

Πηγή: Daily Mail