Ανακαλύφθηκαν νέα είδη οργανισμών στην τάφρο της Ατακάμα στα 8.000 μέτρα -Δείτε εικόνες

Ανακαλύφθηκαν νέα είδη οργανισμών στην τάφρο της Ατακάμα στα 8.000 μέτρα -Δείτε εικόνες

Ο Χιλιανός επιστήμονας Osvaldo Ulloa, επικεφαλής μίας αποστολής 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, «εκεί που δεν έχει πάει ποτέ κανένας άνθρωπος», εντόπισε κάτι εντυπωσιακό.

Το υποβρύχιο κατέβηκε στα βάθη της τάφρου Ατακάμα στη Χιλή, εκεί που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες στον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν οργανισμούς που γέννησαν περισσότερα ερωτήματα από απαντήσεις.

Μόλις ξεπέρασαν τα 100 μέτρα, το φως είχε ήδη εξαφανιστεί και βασίζονταν στα ισχυρά LEDs του υποβρυχίου. Στον πυθμένα όπου ζούσε ένα νέο είδος ολοθούριων ή αγγουριών της θάλασσας, όπως είναι ευρέως γνωστά, είδαν μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Τα νέα είδη ήταν διάφανα και δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά.

Ανακάλυψαν, επίσης, βακτηριακές κοινότητες οι οποίες είχαν νήματα τα οποία δε γνώριζαν οι επιστήμονες πως υπήρχαν στην τάφρο της Ατακάμα και οι οποίες τρέφονταν με χημικά ή ανόργανα συστατικά.

Αυτό άνοιξε ένα σωρό ερωτήσεις. Ποια είναι αυτά τα συστατικά; Τι είδους βακτήρια είναι;

Η αποστολή βρήκε, επίσης, είδη αμφίποδων, ένα τύπο καρκινοειδών που συγγενεύει με τη γαρίδα, τα οποία τρέφονταν με καρκινοειδή, σκουλήκια και διάφανα ψάρια.

«Θα βάλουμε τρεις αισθητήρες στην τεκτονική πλάκα της Νότιας Αμερικής και δύο στην πλάκα Nazca για να δούμε πώς παραμορφώνεται ο πυθμένας του ωκεανού. Αυτού του είδους οι αισθητήρες υπάρχουν προς το παρόν μόνο στη στεριά. Είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο project, είναι το μεγαλύτερο πείραμα που έχει γίνει στην υποθαλάσσια γεωλογία στη Χιλή. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να βάλουμε περισσότερους αισθητήρες σε αυτήν την περιοχή για να μελετήσουμε όλες τις διεργασίες που σχετίζονται με τη σύγκρουση αυτών των δύο πλακών», είπε ο Ulloa.

Πηγή: CBS news