Πάρτε πατίνι και όχι αεροπλάνο: 10 μέτρα για να μειωθεί η χρήση πετρελαίου

Σχέδιο 10 σημείων για να μειωθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παρουσίασε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

Η IEA έχει ήδη προειδοποιήσει για το μεγαλύτερο σοκ στην παραγωγή πετρελαίου εδώ και δεκαετίες, με τεράστιες επιπτώσεις για τις οικονομίες και τις κοινωνίες παγκοσμίως.

Με την απώλεια του ρωσικού πετρελαίου – υπολογίζεται ότι η αγορά θα χάσει 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα – ο οργανισμός αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις και οι πολίτες των ανεπτυγμένων χωρών (και όχι μόνο) θα πρέπει να πάρουν μέτρα για να μειωθεί η ζήτηση πετρελαίου.

«Οι προσπάθειες αυτές θα μειώνουν το πλήγμα από την αύξηση των τιμών στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, θα απαλύνουν τον οικονομικό αντίκτυπο, θα μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από υδρογονάνθρακες και θα βοηθήσουν η ζήτηση πετρελαίου να πάρει μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΙΕΑ.

Βέβαια, ο οργανισμός επισημαίνει ότι τα μέτρα που προτείνει στοχεύουν περισσότερο στην αλλαγή συμπεριφορών των καταναλωτών, οι οποίες θα πρέπει να στηριχθούν με κυβερνητικά μέτρα. Κατά πόσο και αν θα εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές, εφάπτεται στις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα.
Τα 10 μέτρα

1. Μείωση του όριου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα/ώρα

Πολλές κυβερνήσεις πήραν αυτό το μέτρο κατά την πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει ότι με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται περίπου 290.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από χρήση στα αυτοκίνητα και 140.000 βαρέλια την ημέρα από χρήση σε φορτηγά.

2. Δουλειά από το σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα

Η πανδημία έδειξε ότι η τηλεργασία είναι εφικτή για το 1/3 από τις δουλειές στις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Αν ο κόσμος εργαζόταν από το σπίτι έστω και μόνο μια μέρα την εβδομάδα, θα εξοικονομούνταν 170.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Στις τρεις μέρες τηλεργασίας, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται σε 500.000 βαρέλια/ημέρα.

3. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στην πόλη

Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που είχε υιοθετηθεί από κάποιες χώρες κατά την πετρελαϊκή κρίση του 1973.

Μια Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο τον μήνα ισοδυναμεί με 95.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Αν το μέτρο αυτό υιοθετηθεί για όλες τις Κυριακές ενός μήνα, τότε εξοικονομούνται περίπου 380.000 βαρέλια την ημέρα.

4. Φτηνότερα ΜΜΜ και έμφαση στην μικροκινητικότητα

Η ΙΕΑ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για να αφήσει ο κόσμος το αυτοκίνητό του και να προτιμήσει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή επιλογές όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, το ηλεκτρικό πατίνι ή σκούτερ.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται μια βραχυπρόθεσμη μείωση των τιμών για τα εισιτήρια σε λεωφορείο, μετρό, τραμ και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.

Οι πόλεις καλούνται επίσης να επενδύσουν, εφόσον είναι δυνατόν, στην ανάπτυξη ποδηλατόδρομων, μεγαλύτερων πεζόδρομων και στις επενδύσεις σε ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς.

Με τα μέτρα αυτά, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 330.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

5. Δακτύλιος για τα αυτοκίνητα στις μεγάλες πόλεις

Εδώ, η ΙΕΑ αναφέρει το παράδειγμα της Αθήνας και άλλων πόλεων, οπού ισχύει κάποιου είδους έλεγχος ή περιορισμός των αυτοκινήτων που μπορούν να εισέλθουν στο κέντρο των πόλεων.

Αν και άλλες πόλεις υιοθετούσαν αυτό το μέτρο, τότε θα μειωνόταν η κατανάλωση πετρελαίου κατά 210.000 δολάρια την ημέρα.

6. Μοιραστείτε το αυτοκίνητό σας

Πέρα από το να οδηγούν πιο αργά, η ΙΕΑ προτείνει στον κόσμο να μοιράζεται το αυτοκίνητό του και με άλλους (συναδέλφους, φίλους, συγγενείς) για μετακινήσεις εντός πόλης, σώζοντας έτσι και χρήματα και τη ζήτηση του πετρελαίου.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τέτοιες πρακτικές με ειδικές λωρίδες στους δρόμους, συγκεκριμένες θέσεις πάρκινγκ και λιγότερα διόδια ή τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας συστήνει κάποιες συμβουλές, όπως ο συχνός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών και η μείωση της χρήσης του κλιματισμού στο αυτοκίνητο, που ελαττώνουν την κατανάλωση καυσίμων.

Έτσι, θα «σώζονταν» περίπου 470.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

7. Πιο αποτελεσματική οδήγηση

Στο ίδιο πνεύμα με την προηγούμενη πρόταση, συστήνεται οι οδηγοί όλων των οχημάτων – και ειδικά των βαρέων – να οδηγούν πιο αποτελεσματικά, με έγκαιρη αλλαγή ταχυτήτων.

Με αυτό τον τρόπο, θα εξοικονομούνταν περίπου 320.000 βαρέλια την ημέρα.

8. Τρένο, όχι αεροπλάνο

Παίρνοντας ως παράδειγμα τη Γκρέτα Τούνμπεργκ, η ΙΕΑ συστήνει στον κόσμο να αποφεύγει όσο μπορεί τις εμπορικές πτήσεις και να προτιμάει τον σιδηρόδρομο για μικρές αποστάσεις.

Βραχυπρόθεσμα, το μέτρο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξοικονόμηση 40.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

9. Οι εταιρείες να προτιμούν τις τηλεδιασκέψεις

Δεδομένων των περιορισμών στον χώρο του αεροπλάνου, τα ταξίδια στην Α’ και τη Business θέση καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο από αυτά στην οικονομική θέση.

Λόγω του κορωνοϊού, πολλές εταιρείες προτιμούν τις τηλεδιασκέψεις από τα μακρινά ταξίδια για δια ζώσης meetings ή συνέδρια.

Και θα πρέπει να συνεχίσουν αυτή την πρακτική, καθώς βραχυπρόθεσμα μειώνει τη χρήση πετρελαίου κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα.

10. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τέλος, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προτείνει την έμφαση στην ηλεκτροκίνηση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Με βάση στοιχεία που έχει για τις πωλήσεις ηλεκτρικών και άλλων βιώσιμων αυτοκινήτων για τους επόμενους τέσσερις μήνες, η ΙΕΑ προβλέπει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 100.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Παράλληλα, βιώσιμες δράσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την πολιτική υποστήριξης θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.

Πηγή: Money Review