Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οι 5 υποψήφιες καλύτερες ταινίες για το «ευρωπαϊκό Όσκαρ» - Δείτε τα τρέιλερ

Πέντε παραγωγές διαγωνίζονται για το βραβείο καλύτερης ταινίας. Κάποιες από αυτές ξεχώρισαν στα φεστιβάλ των Καννών, του Βερολίνου και της Βενετίας. 

Τα 35α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα απονεμηθούν φέτος στις 10 Δεκεμβρίου στο Ρέικιαβικ.

Tα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παρομοίως με τα Όσκαρ για τα βραβεία αποφασίζει μια ακαδημία, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, γι' αυτό και πολύ συχνά αποκαλούνται «Ευρωπαϊκά Όσκαρ».

Πέντε παραγωγές διαγωνίζονται για το βραβείο καλύτερης ταινίας. Κάποιες από αυτές ξεχώρισαν στα φεστιβάλ των Καννών, του Βερολίνου και της Βενετίας. 

«Το Τρίγωνο της Θλίψης» του Ρούμπεν Έστλουντ

Ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Η καυστική σάτιρα, που ένα μέρος της γυρίστηκε στην Εύβοια, εστιάζει στη σχέση δύο διάσημων μοντέλων, του Καρλ και της Γιάγια που είναι καλεσμένοι σε μια πολυτελή κρουαζιέρα, η οποία καταλήγει σε ναυάγιο.

Το «Κοντά» του Λούκας Ντοντ

Η ταινία εστιάζει στη σχέση δύο εφήβων, του Ρεμί και του Λεό, που είναι πραγματικά αχώριστοι. Ο Βέλγος σκηνοθέτης καταθέτει τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μετά το εξαιρετικό «Κορίτσι». Ένα χαμηλόφωνο ποιητικό δράμα ιδιαίτερης ευαισθησίας, που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στις Κάννες.

Το "Holy Spider" του  Αλί Αμπασί

Σκοτεινό δράμα που εστιάζει στην αληθινή ιστορία ενός κατά συρροή δολοφόνου στην ιρανική πόλη Μασάντ που  έχει φύγει από τη χώρα του και είναι πλέον Δανός πολίτης.

Κεντρικό πρόσωπο είναι μια δημοσιογράφος που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα για να ανακαλύψει την αλήθεια και να ξεσκεπάσει τον δολοφόνο.

Η ταινία «Κορσέ» της Αυστριακής Μαρί Κρόιτσερ

Πωταγωνίστρια είναι η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, η γνωστή σε όλους Σίσυ. Στο επίκεντρο οι περιορισμοί που αντιμετωπίζει μια γυναίκα που βρίσκεται σε θέση εξουσίας.

Το Alcarràs της Κάρλα Σιμόν

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής συμπαραγωγής μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας, που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο. 

Η ταινία μιλάει για μια οικογένεια Καταλανών αγροτών που, μετά από γενιές στην ίδια γη, αντιμετωπίζουν την έξωση και ένα αβέβαιο μέλλον.
 

Πηγή: Euronews