«The Playlist»: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη δημιουργία του Spotify - Πώς μία ιδέα άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική

Αν κινείσαι διαρκώς μέσα στη μέρα με τα ακουστικά στα αυτιά σου κι αν η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου, τότε αυτή η ιστορία σε ενδιαφέρει

Η νέα μίνι σειρά του Netflix, «The Playlist», καταγράφει την πορεία δημιουργίας του Spotify, από τη σύλληψη της ιδέας στη Σουηδία μέχρι την παγκόσμια επιτυχία. Στο μεταξύ όμως δείχνει όλα τα εμπόδια και τα προβλήματα που προέκυψαν, προτού η εφαρμογή γίνει ευρέως διαδεδομένη.

Στο «The Playlist» γνωρίζουμε τον Σουηδό νεαρό επιχειρηματία Daniel Ek

Σε μία εποχή όπου η μόνη πρόσβαση σε δωρεάν μουσική για download ήταν μέσω παράνομων website, o Daniel Ek είχε μία επαναστατική ιδέα. Ήθελε ο κόσμος να σταματήσει να βασίζεται πια σε τέτοιου είδους website. Γι’αυτό τον λόγο αποφάσισε να δημιουργήσει μία streaming πλατφόρμα όπου όλα τα τραγούδια θα ήταν διαθέσιμα δωρεάν. Αυτό φυσικά γέννησε πολλά προβλήματα και έφερε στην επιφάνεια αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ εταρειών όπως η Apple και η Google. Οι δύο αυτές εταιρείες είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν την άνοδο μίας νέας εφαρμογής που θα άλλαζε για πάντα τον κόσμο της μουσικής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλές δισκογραφικές εταιρείες στην αρχή αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συνεργαστούν μαζί του. Στα μάτια τους επρόκειτο για άλλη μία αποτυχημένη προσπάθεια «πειρατικής» διακίνησης της μουσικής. Ο Εk όμως και οι συνεργάτες του είχαν σκοπό να τα κάνουν όλα νόμιμα και να κάνουν την μουσική προσβάσιμη σε όλους μέσω της εφαρμογής τους. Σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως τα κατάφεραν, αλλά τι αγώνες χρειάστηκε να δώσουν τότε για να μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο για το εγχείρημά τους;

Πώς μία ιδέα από τη Σουηδία άλλαξε τον τρόπο που ακούμε μουσική 

Φυσικά, αν δεν ήταν ο Daniel Ek, ίσως να ήταν κάποιος άλλος που θα ήθελε να αλλάξει τον κόσμο της μουσικής. Ωστόσο, ο Ek πρωτοστάτησε και τα έβαλε με μεγάλους ομίλους και τεράστια ονόματα, όπως ο Steve Jobs, για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Η νέα σειρά «The Playlist» αναμένεται να κυκλοφορήσει στο Netflix στις 13 Οκτωβρίου.

Πηγή: Savoir Ville