Martin Scorsese: Αυτές είναι 10 ταινίες του σκηνοθέτη που δεν έγιναν ποτέ

Ο Μάρτιν Σκορσέζε υπήρξε από εκείνους τους σκηνοθέτες με το «τολμηρό» όραμα, που δεν συμβιβαζόταν με τις «εμπορικές» απαιτήσεις του Χόλιγουντ

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είναι μια «γιγαντιαία» μορφή του σινεμά. Εκτός ότι έχει σκηνοθετήσει μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία, είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές για την προστασία της κινηματογραφικής τέχνης. Από τη διατήρηση σπάνιων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσω του πρότζεκτ του «World Cinema» έως τις δημόσιες διακηρύξεις του για τη συνέχιση της μελέτης του έργου μεγάλων «δασκάλων», όπως ο Felini και ο Kurosawa, ο κινηματογραφικός κόσμος καθίσταται «πλουσιότερος» χάρη στις προσπάθειες του.

Ο αγώνας του για έναν κινηματογράφο «τέχνης» βέβαια δεν βρίσκει πάντα ευήκοα ώτα. Έχει υποχρεωθεί να δώσει αρκετές μάχες, ώστε να βρει χρηματοδότηση για τις ταινίες του, ενώ απέκτησε και εχθρούς εξαιτίας της άρνησης του να συμβιβάσει το δημιουργικό του όραμα. Η τολμηρή κινηματογραφική δημιουργία του δεν βρήκε κατευθείαν ένα σταθερό εμπορικό κοινό, και σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί το «streaming» πολλές φορές πασχίζει να βρει υποστήριξη για την εκτεταμένη κυκλοφορία των ταινιών του στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ιστορία του κινηματογράφου πάντα θα αγαπάει τον Μάρτιν Σκορσέζε, όμως, οι δυσκολίες που συναντάει σε «εμπορικό» επίπεδο έχουν ως αποτέλεσμα την άτυπη δημιουργία μιας μεγάλης λίστας ανολοκλήρωτων πρότζεκτ. Κάθε σκηνοθέτης έρχεται αντιμέτωπος με πρότζεκτ που ανακαλούνται την τελευταία στιγμή, αλλά η τάση του Σκορσέζε να σνομπάρει εμπορικές ευκαιρίες για χάρη περισσότερο «εσωτερικών» ταινιών, τον καθιστά επιρρεπή σε τέτοιες «άδοξες» καταλήξεις. Οι ανολοκλήρωτες ταινίες του αποκαλύπτουν τα θέματα που γοήτευσαν τον σπουδαίο σκηνοθέτη καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr