Jaws: Πώς ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθέτησε την κλασική ταινία τρόμου λόγω μιας... γκάφας

Οι παραγωγοί της Universal Pictures, Ρίτσαρντ Ζάνουκ και Ντέιβιντ Μπράουν είχαν αρχικά προκρίνει για σκηνοθέτη τον Ντικ Ρίτσαρντς, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του ένα επιτυχημένο γουέστερν με τίτλο The Culpepper Cattle Company

Ορόσημο για τις ταινίες τρόμου αποτελεί το Jaws, (Τα σαγόνια του καρχαρία) με τον σκηνοθέτη της Στίβεν Σπίλμπεργκ να κάνει γενιές και γενιές να κοιτάνε με κάποιο… φόβο το υδάτινο στοιχείο. Ωστόσο, ο Σπίλμπεργκ δεν ήταν η πρώτη επιλογή για το Jaws…Οι παραγωγοί της Universal Pictures, Ρίτσαρντ Ζάνουκ και Ντέιβιντ Μπράουν είχαν αρχικά προκρίνει για σκηνοθέτη τον Ντικ Ρίτσαρντς, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του ένα επιτυχημένο γουέστερν με τίτλο The Culpepper Cattle Company. Τότε γιατί ο 29χρονος τότε Σπίλμπεργκ πήρε τα σκηνοθετικά ηνία; Αυτό οφείλεται σε μια γκάφα του Ρίτσαρντς…

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Σπίλμπεργκ που έχει γράψει ο Τζότζεφ ΜακΜπράιντ, στις πρώτες συναντήσεις που είχαν οι παραγωγοί με τον Ρίτσαρντς, ο σκηνοθέτης επέμενε να αποκαλεί τον «πρωταγωνιστή» (τον καρχαρία) φάλαινα. 


Εκνευρισμένοι οι παραγωγοί φέρεται να του είπαν ότι δεν έκαναν τον…  Μόμπι Ντικ, και δεν μπορούσαν να συνεργαστούν με κάποιον που δεν ήξερε να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ μιας φάλαινας και ενός καρχαρία. Τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

Παρά το γεγονός ότι δεν ανέλαβε το Jaws, ο Ρίτσαρντς – ένας πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης  –είχε μια σπουδαία καριέρα. Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν πιθανότατα το Tootsie με πρωταγωνιστή τον Ντάστιν Χόφμαν, στο οποίο ήταν συμπαραγωγός με τον Σίντνεϊ Πόλακ.

Πηγή: skai.gr