Μάθε τα πάντα για τα κινέζικα ζώδια και στοιχεία

Πιθανότατα έχεις ήδη ακούσει για τα 12 κινέζικα ζώδια του ζωδιακού κύκλου, τα οποία επαναλαμβάνονται σε έναν κύκλο 12 ετών

Γνώριζες όμως ότι υπάρχει ένα αντίστοιχο στοιχείο που μπορεί να μας δώσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τη χρονιά και τον εαυτό μας; Λοιπόν, τι σημαίνει ότι το 1989 ήταν η χρονιά του γήινου φιδιού; Ή ότι το 2002 ήταν η χρονιά του αλόγου της φωτιάς; Ρίξε μια ματιά στα παρακάτω και θα καταλάβεις πολλά περισσότερα.

Ποια είναι η προέλευση των κινεζικών ζωδιακών στοιχείων;

Υπάρχουν πέντε στοιχεία του κινεζικού ζωδιακού κύκλου: ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλο και νερό. Αυτά προέρχονται από τη Θεωρία των Πέντε Στοιχείων —ή Wu Xing—μια φιλοσοφία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σχέση και την αλληλεξάρτηση μεταξύ όλων των πραγμάτων. Αυτή η διδασκαλία έχει να κάνει με την εξεύρεση ισορροπίας. Καθώς η μια ενέργεια ανεβαίνει, μια άλλη εξασθενεί. Όλα τα στοιχεία είναι αλληλένδετα και δεν υπάρχει ιεραρχία. Αυτή η θεωρία αποτελεί τη βάση όχι μόνο του κινεζικού ζωδιακού κύκλου αλλά και άλλων ανατολικών παραδόσεων όπως το feng shui , η ολιστική ιατρική, ο βελονισμός , η μαντεία (όπως το Ι Τσινγκ) αλλά και οι πολεμικές τέχνες.

Στη θεωρία των Πέντε Στοιχείων, είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ των στοιχείων που δημιουργεί και καταστρέφει την ενέργεια. Όταν τα στοιχεία αλληλεπιδρούν, όπως οι αντίθετες πλευρές ενός συμβόλου yin yang, η πρόοδος (είτε θετική είτε αρνητική) είναι αναπόφευκτη.

Στη Θεωρία των Πέντε Στοιχείων, η δημιουργία και η καταστροφή είναι συμπληρωματικές διαδικασίες, στις οποίες ο τελικός στόχος είναι η αρμονία.

Τι σημαίνουν αυτά τα στοιχεία;

Επειδή όλα τα στοιχεία λειτουργούν μαζί, το καθένα έχει διαφορετικές προτεραιότητες και τα άτομα που γεννήθηκαν κάτω από συγκεκριμένους τύπους στοιχείων έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

1. ΞΥΛΟ

Οι άνθρωποι που γεννιούνται κατά τη διάρκεια του ξύλου είναι υπομονετικοί, συμπονετικοί και κατανοητοί. Οι άνθρωποι από ξύλο είναι τόσο ζεστοί και κοινωνικοί όσο είναι σταθεροί και πρακτικοί. Επειδή όμως επικεντρώνονται τόσο στην επέκταση και τις ευκαιρίες, μπορεί να γίνουν υπερβολικά ανταγωνιστικοί ή να έχουν εμμονή με τα επιτεύγματα για χάρη του επιτεύγματος. Όταν είναι πολύ επικεντρωμένοι στη νίκη, μπορεί να γίνουν παρεμβατικοί και να μην σέβονται τα όρια των άλλων.

Χρώμα: Πράσινο Εποχή: Άνοιξη Πλανήτης: Δίας Σύμβολο: Δράκος Ζώδιο: Τίγρης, κουνέλι

Αν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σας είναι 4 ή 5 τότε το στοιχείο σας είναι το ξύλο.

2. ΦΩΤΙΑ

Όσοι γεννήθηκαν στα χρόνια της φωτιάς δεν μπορούν παρά να κυνηγήσουν μια περιπέτεια. Δημιουργικοί και επίμονοι, αυτοί οι άνθρωποι είναι απλώς βαθιά παθιασμένοι με τη ζωή. Οι άνθρωποι της φωτιάς έχουν εξαιρετικά κίνητρα, και μόλις ανάψει η σπίθα τους, δεν θα σταματήσουν μέχρι να φωτίσουν ολόκληρο το χωριό. Επειδή τρέχουν με πάθος, αναζητούν τη συγκίνηση και βαριούνται εύκολα αν αυτό που κάνουν γίνεται πολύ επαναλαμβανόμενο ή εγκόσμιο. Δεν τα πάνε καλά σε εργασιακά περιβάλλοντα όπου κάθε μέρα είναι η ίδια και μπορεί να είναι λίγο επιθετική.

Επειδή χρειάζονται συνεχή διέγερση, μπορεί να υποφέρουν από άγχος και αϋπνία εάν δεν προσέχουν να ρυθμίζουν το νευρικό τους σύστημα.

Χρώμα: Κόκκινο Εποχή: Καλοκαίρι Πλανήτης: Άρης Σύμβολο: Φοίνικας Ζώδιο: Άλογο, φίδι

Αν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σας είναι 6 ή 7 τότε το στοιχείο σας είναι η φωτιά.

3. ΓΗ

Όσοι γεννήθηκαν κατά τα γήινα χρόνια είναι φυσικοί ειρηνευτές. Υπεύθυνοι και προσανατολισμένοι στη δικαιοσύνη, αυτοί οι άνθρωποι είναι οι συνομήλικοι μεσολαβητές στην πανεπιστημιούπολη του κολεγίου και οι σπασίκλες στο γυμνάσιο που φροντίζουν πάντα να παραδίδεται έγκαιρα το ομαδικό έργο.

Αν και είναι ειδικοί λύτες προβλημάτων και διαχειριστές κρίσεων, οι τύποι της γης μπορεί μερικές φορές να υπερβούν τη δύναμή τους και να γίνουν λίγο εγωκεντρικοί και ελεγκτικοί.

Χρώμα: Καφέ Εποχή: Μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου Πλανήτης: Κρόνος Σύμβολο: Καζάνι Ζώδιο: Δράκος, σκύλος, βόδι, πρόβατο

Εάν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σας είναι 8 ή 9, τότε το στοιχείο σας είναι η γη.

4. ΜΕΤΑΛΛΟ

Τους αγαπάς ή τους μισείς, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των μεταλλικών ετών κάνουν πάντα τη δουλειά τους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ανυποχώρητοι και άκαμπτοι, και συχνά εκπέμπουν δονήσεις από τη Miranda Priestly στο The Devil Wears Prada.

Είναι πειθαρχημένοι και έχουν υψηλά ηθικά πρότυπα και αν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστούμε, μπορούν επίσης να επικρίνουν και να ελέγχουν,

Χρώμα: Λευκό Εποχή: Φθινόπωρο Πλανήτης: Αφροδίτη Σύμβολο: Τίγρης Ζώδιο: Πίθηκος, κόκορας

Εάν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σας είναι 0 ή 1 τότε το στοιχείο σας είναι μέταλλο.

5. ΝΕΡΟ

Οι άνθρωποι που γεννιούνται κατά τη διάρκεια των υδάτινων ετών είναι ευαίσθητοι και εσωστρεφείς, συνήθως χρειάζονται πολύ χρόνο για αυτό- στοχασμό. Με τις σκέψεις τους να περιστρέφονται πάντα —και τα κεφάλια μερικές φορές στα σύννεφα— τους αρέσει να μένουν μακριά από το δράμα και να παρατηρούν από το περιθώριο.

Θα μπουν σε αγχωτικές καταστάσεις μόνο όταν ξέρουν ότι η φωνή τους πρέπει να ακουστεί. Για να βρουν την ισορροπία, χρειάζονται ένα ήρεμο περιβάλλον.

Χρώμα: Μαύρο Εποχή: Χειμώνας Πλανήτης: Ερμής Σύμβολο: Χελώνα Ζώδιο: Αρουραίος, Χοίρος

Εάν ο τελευταίος αριθμός στο έτος γέννησής σας είναι 2 ή 3 τότε το στοιχείο σας είναι το Νερό.

Πηγή: Savoir Ville