Βρετανία: Οργή για παράσταση στο Θέατρο Globe που παρουσιάζει την Ιωάννα της Λωρραίνης ως μη δυαδικό φύλο

Το ιστορικό θέατρο, το οποίο συνδέθηκε με τον ίδιο τον Σαίξπηρ και τη θεατρική του ομάδα, κατηγορείται για παραχάραξη της ιστορίας - Το θέατρο εκτιμά ότι ο ίδιος ο Σαίξπηρ θα είχε συμφωνήσει 

Οργή προκάλεσε στο Ηνωμένο Βασίλειο παράσταση στο Θέατρο Globe που παρουσιάζει την Ιωάννα της Λωρραίνης ως μη δυαδικό φύλο. Στο νέο αμφιλεγόμενο έργο με τίτλο «I Joan» χρησιμοποιούνται αντωνυμίες «αυτούς» και «αυτοί» όχι «αυτός» ή «αυτή».

Το ιστορικό θέατρο, το οποίο συνδέθηκε με τον ίδιο τον Σαίξπηρ και τη θεατρική του ομάδα, κατηγορείται για «παραχάραξη της ιστορίας»

Αντιδρώντας, ο ομότιμος καθηγητής Φρανκ Φουρέντι χαρακτήρισε στη Daily Mail  την απόφαση του θεάτρου «παραβίαση του νοήματος της ιστορίας»

«Οι θεατρικοί συγγραφείς επιτρέπεται να έχουν κάποια ποιητική άδεια, αλλά νομίζω ότι αυτό που είναι ενδιαφέρον για το έργο είναι ότι εμπίπτει πολύ στην ιδέα του να ξαναγράψεις την ιστορία». 

«Η επανερμηνεία παραβιάζει την ιστορική πραγματικότητα. Είναι λεηλασία της ιστορίας να νομιμοποιείς απόψεις στο σήμερα… Κάποιος σαν την Ιωάννα της Λωρραίνης δεν θα είχε ιδέα τι είναι το ‘μη δυαδικό’. Είναι ένας επαναχαρακτηρισμός για κάτι που τότε δεν υπήρχε καν. Παραβιάζει εντελώς το νόημα της ιστορίας – είναι η προβολή μιας φαντασίας προς τα πίσω» σημείωσε ο Φουρέντι.

«Φαντάζομαι ότι με τον καιρό κάποιος θα προτείνει ότι η Τζέιν Όστεν ήταν τρανς ή ο Τζορτζ Έλιοτ ήταν μη δυαδικός» πρόσθεσε δηκτικά. 

«Για τους Γάλλους πατριώτες η Ιωάννα της Λωρραίνης είναι κάποιο πολύ ξεχωριστό πρόσωπο. Ο ρόλος της ήταν ακόμη πιο ηρωικός γιατί ήταν γυναίκα» επισήμανε. 

Το θέατρο υπερασπίστηκε την παραγωγή, εκτιμώντας μάλιστα, ότι ο ίδιος ο Σαίξπηρ θα είχε συμφωνήσει

Υπερασπιζόμενη την παράσταση, η συγγραφέας Τσάρλι Τζοζεφίν ανέφερε για την παραγωγή: «Θα είναι μια μεγάλη, ιδρωμένη, queer, επανάσταση, εξέγερση, ένα φεστιβάλ χαράς».

«Είναι μια μεγάλη ιστορία, σε μια μεγάλη σκηνή, η Ιωάννα της Λωρραίνης ήταν αυτή η απίστευτη ιστορική φιγούρα» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την ίδια την Ιωάννα είπε ότι «ήταν αυτός ο νέος άνθρωπος της εργατικής τάξης, που υπερέβαινε το φύλο σε μια εποχή που ήταν πραγματικά επικίνδυνο και αυτό το ένιωσα αμέσως να σχετίζεται με μένα» σημείωσε η Τσάρλι Τζοζεφίν. 

«Με καθόρισαν ως γυναίκα κατά τη γέννηση. Είμαι μη δυαδικό, είμαι από εργατικό υπόβαθρο. Έχω αισθανθεί συχνά ό,τι είχα κάτι να πω και δεν μου δόθηκε η άδεια να το πω. Λοιπόν, το να έχω την ευκαιρία να γράψω ένα θεατρικό έργο για έναν χαρακτήρα, σκέφτηκα ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό».

Ιωάννα της Λωρραίνης

Πηγή: dailymali.co.uk