Βηρυτός: Η μεταμόρφωση ενός σπιτιού που επλήγη από την έκρηξη του 2020 - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Την πρόσοψη ενός παραδοσιακού σπιτιού της Βηρυτού ανακατασκεύασε η Γαλλο-λιβανέζα αρχιτεκτόνισσα, Annabel Karim Kassar, στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου

Την πρόσοψη ενός παραδοσιακού σπιτιού της Βηρυτού ανακατασκεύασε η Γαλλο-λιβανέζα αρχιτεκτόνισσα, Annabel Karim Kassar, στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου, στο πλαίσιο εγκατάστασης που εστιάζει στη φονική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης πριν από δύο χρόνια· η εγκατάσταση «The Lebanese House: Saving a Home, Saving a City» είναι η ανακατασκευή της πρόσοψης της οικίας Bayt K, παραδοσιακού σπιτιού της συνοικίας Gemmayzeh.

Η πρόσοψη του παραδοσιακού σπιτιού της Βηρυτού

Το AKA, το αρχιτεκτονικό γραφείο της Karim Kassar, ήδη αποκαθιστούσε την οικία του 19ου αιώνα όταν το Bayt K έπαθε σοβαρές βλάβες από την έκρηξη του Αυγούστου του 2020. Η ανακατασκευή στο V&A είναι μια ύψους πέντε μέτρων πέτρινη δομή με τα τριπλά αψιδωτά παράθυρα, που στηρίζονται με ξύλινες δοκούς που αφενός απηχούν την οικοδόμηση ενός πραγματικού σπιτιού και αφετέρου λειτουργούν ως μεταφορά για ανοικοδόμηση, όπως επεσήμανε η αρχιτεκτόνισσα.

Παραδοσιακό σπίτι στη Βηρυτό

Οι επισκέπτες καλούνται να εισέλθουν και να αγγίξουν την πρόσοψη, της οποίας τα πλακάκια διασώθηκαν από το Bayt K, ενώ στην ανακατασκευασμένη οροφή υπάρχουν ψηφιακά τυπωμένα αντίγραφα των αληθινών πλακακιών που υπέστησαν φθορά λόγω της έκρηξης. Στον βαμμένο σε απαλό γκρι τοίχο στο πίσω μέρος της εγκατάστασης, κάποιες σε σχήμα A3 φωτογραφίες που τράβηξε η Karim Kassar με το iPhone της από το Bayt K ή από κοντινά μέρη. Εκτός από την πρόσοψη, η εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα μεγάλο σοφά με πάπλωμα και μαξιλάρια από υφάσματα από τη Βηρυτό, στον οποίο μπορούν να αναπαυθούν οι επισκέπτες. Επίσης, μια κάσα με θραύσματα από το ζωγραφισμένο γύψινο ταβάνι του Bayt K

Στο πρότζεκτ, η Karim Kassar ενσωμάτωσε τρεις ταινίες, η οποίες προβάλλονται σε οθόνη μπροστά σε αμφιθεατρικά τοποθετημένα παραδοσιακά μαξιλάρια· οι ταινίες που σκηνοθέτησαν οι Wissam Charaf και Florence Strayss καταγράφουν την ιστορία του Bayt K και τις επιπτώσεις της έκρηξης στους κατοίκους όλης της πόλης. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να εξερευνήσουν μια ψηφιακή πλατφόρμα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική της αρχικής οικίας.

Σπίτι στη Βηρυτό

«Είναι πολύ συγκινητικό» είπε, μιλώντας στο «Dezeen» για τη δημιουργία της εγκατάστασής της, η Annabel Karim Kassar. «Συνειδητοποίησα πόσα από τα συναισθήματά μου κουβάλησα, τα οποία προηγουμένως συγκρατούσα τον εαυτό μου να τα νιώσει. Τώρα συνειδητοποιώ ότι ήταν τρόπος ίασης».

Στο γραφείο AKA, το οποίο ίδρυσε η Karim Kassar το 1994, ευελπιστούν ότι μετά την αποσυναρμολόγηση της εγκατάστασης στο V&A αυτή θα εκτεθεί και αλλού. Η «The Lebanese House: Saving a Home, Saving a City» θα παραμείνει στο Victoria and Albert Museum του Λονδίνου έως τις 21 Αυγούστου. 

Πηγή: skai.gr