Κλείσιμο

Βίντεο ντοκουμέντο: Ο 22χρονος Βαγγέλης Παπαθανασίου με τους Forminx στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας το 1965

Πάνω από μισό αιώνα πίσω, 57 χρόνια πριν, μάς γυρίζει βίντεο με τον νεότατο Βαγγέλη Παπαθανασίου στο πρώτα του μουσικά βήματα, με το συγκρότημα Forminx.  

Το 1965 οι The Forminx με τον 22χρονο τότε Βαγγέλη Παπαθανασίου ήταν το βασικό συγκρότημα στους καλύτερους χορούς που έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας για τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού εκείνης της χρονιάς. Στο βίντεο του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας, εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί ο μετέπειτα Vangelis, τραγουδώντας και παίζοντας διάφορα μουσικά όργανα.  

Όπως αναφέρει το σάιτ elliniko-greek-rock το συγκρότημα διαλύθηκε στο ζενίθ της δημοτικότητας του, κάπου την άνοιξη του 1966. Στην μικρή αυτή χρονική διάρκεια της δράσης τους, κυκλοφόρησαν έντεκα δισκάκια 45 στροφών. Συνολικά το γκρουπ άφησε 22 τραγούδια, τα περισσότερα έχουν γραφεί από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και κάποια άλλα από τον Νίκο Μαστοράκη που έχει γράψει και τους στίχους των περισσοτέρων τραγουδιών.

Οι Forminx δημιουργήθηκαν το 1962 στην Αθήνα. Το όνομά τους είναι με λατινικά στοιχεία αναγραφή της λέξης ''φόρμιγξ'' που είναι αρχαίο ελληνικό μουσικό όργανο. Το γκρουπ έκανε την αρχή σαν ένα σχολικό συγκρότημα. 

Τα μέλη του γκρουπ ήταν οι εξής:

Βαγγέλης Παπαθανασίου - Πλήκτρα
Βασίλης Μπακόπουλος - Κιθάρα
Σωτήρης Άρνης - Μπάσο
Κώστας Σκόκος - Τύμπανα

Πηγή: skai.gr