Ελευσίνα: Βίντεο από την φαντασμαγορική τελετή στη θάλασσα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

«Η Ελευσίνα διαμορφώνει τη σύγχρονη ταυτότητά της» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό της  

Η οικουμενική γιορτή στην Ελευσίνα συνεχίζεται απόψε ως αργά με χορούς, τραγούδι, μουσικές συναυλίες. Στους δρόμους, στις πλατείες, στα ανενεργά βιομηχανικά κτίρια, έξω από το Παλαιό Ελαιουργείο, μετασχηματίζοντας για μια νύχτα την ακτογραμμή της μικρής αυτής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με την ιστορία και τις αντιφάσεις της σε ακτογραμμή πολιτισμού. Η Τελετή Έναρξης που σχεδίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχάηλ Μαρμαρινός με τους συνεργάτες του έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023.

Η επιβλητική εκδήλωση της Τελετής στην θάλασσα, σε σκηνοθεσία του Βρετανού Κρις Μπόλντουιν, έδωσε με τρόπο εντυπωσιακό στίγμα ιστορίας και παράδοσης με πρωταγωνιστές τα καράβια και τους κατοίκους της ναυτικής πόλης, προεκτάσεις μυθολογίας του Κάτω και Πάνω κόσμου με την εναλλαγή σκότους/φωτός από δέσμες φωτός των προβολέων στον ουρανό, υπό τους ήχους της χορωδίας της Μαρίνας Σάττι «Chores». Τη γιορτή της μετάβασης στη ζωή και τον πολιτισμό έδωσαν βιωματικά οι ομάδες γυναικών που καλωσόριζαν από τα ανοιχτά παράθυρα τους επισκέπτες τραγουδώντας πολυφωνικά, οι ποντιακές και κρητικές λύρες με τους χορευτές των τοπικών συλλόγων στους δρόμους, η φιλαρμονική του δήμου Ελευσίνας με το θρυλικό τραγούδι «Στην Ελευσίνα μια φορά», ακόμα και σταθμευμένα αυτοκίνητα με νεαρούς οδηγούς και τη μουσική στην διαπασών. Η συναυλία των Stereo Nova στο πρώην εργοστάσιο Ιρις συνεχίζεται δυναμικά.

Την Τελετή Έναρξης χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινιάς, η υπουργός Πολιτισμού Λινά Μενδώνη , ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης , ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου. Το παρών έδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και σπουδαστές δραματικών σχολών έξω από το Παλιό Ελαιουργείο, με πανό και συνθήματα για την απόσυρση του προεδρικού Διατάγματος 85/2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ