Κλείσιμο

Όσκαρ 2023: Αυτές είναι οι ταινίες που θα «βγάλουν» νικητή - Για ρίξτε μια ματιά...

Από υπερπαραγωγές γνωστών σκηνοθετών, μέχρι κινηματογραφικές indie ταινίες, αυτές είναι οι παραγωγές που ξεχωρίζουν 

Καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά, η προσοχή στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο πιο λαμπερό κόκκινο χαλί από όλα: Τα Όσκαρ 2023.

Τα 95α Όσκαρ θα πραγματοποιηθούν λίγο αργότερα από ό,τι συνήθως φέτος, την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023, και παρ’ όλο που οι υποψηφιότητες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, οι υποθέσεις για τους φετινούς νικητές δίνουν και παίρνουν.

Θα δούμε να βραβεύονται βετεράνοι των Όσκαρ όπως η Cate Blanchett και ο Steven Spielberg ή θα δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθούν λιγότερο γνωστοί αστέρες;

Tár

Οι περισσότεροι κριτικοί κινηματογράφου εκτιμούν ότι η Cate Blanchett θα είναι φέτος υποψήφια για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, αφού κέρδισε το ίδιο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον Σεπτέμβριο για τον ρόλο της σε αυτό το συναρπαστικό δράμα του Todd Field, το πρώτο του σκηνοθέτη εδώ και 16 χρόνια.

Η Blanchett υποδύεται τη διάσημη και ταλαντούχα συνθέτρια – μαέστρο Lydia Tár, η οποία προετοιμάζεται για την πιο σημαντική παράσταση της καριέρας της. Πρόκειται για μια αριστουργηματική ταινία, με τις εκτιμήσεις να την θέλουν να διεκδικεί τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου.

The Whale

Στις επικείμενες υποψηφιότητες για τον Α’ Ανδρικό Ρόλο, ένα είναι το όνομα που πρωταγωνιστεί: Ο Brendan Fraser έχει στρέψει πάνω του όλα τα βλέμματα μετά την ερμηνεία του στο σκοτεινό οικογενειακό δράμα του Darren Aronofsky.

Σε αυτό, ο Fraser υποδύεται έναν παχύσαρκο ομοφυλόφιλο άνδρα, καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι, ο οποίος παλεύει να επανασυνδεθεί με την αποξενωμένη έφηβη κόρη του, την οποία υποδύεται η πρωταγωνίστρια των Stranger Things, Sadie Sink.

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν επίσης ότι η Sink θα προταθεί για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, μαζί με την Hong Chau, που υποδύεται τη μοναδική φίλη του Fraser. Όπως όλα δείχνουν, 13 χρόνια μετά την επιτυχία του Μαύρου Κύκνου, ο Aronofsky θα διεκδικήσει δυναμικά το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

The Banshees of Inisherin

Ο καταξιωμένος Ιρλανδός συγγραφέας και σκηνοθέτης Martin McDonagh επανένωσε τα μέλη του cast του «In Bruges» για μια άλλη συγκλονιστική μαύρη κωμωδία, η οποία είναι πιθανό να έχει πολλές υποψηφιότητες για Όσκαρ και πιθανώς το πρώτο του χρυσό αγαλματίδιο για ταινία μεγάλου μήκους.

Ο Colin Farrell και ο Brendan Gleeson συνεργάζονται ξανά για να παίξουν δύο μακροχρόνιους φίλους σε ένα μικρό ψαροχώρι της Ιρλανδίας, των οποίων η φιλία διακόπτεται απότομα, προκαλώντας μια σειρά από φοβερά γεγονότα και για τους δύο.

Οι υποψηφιότητες Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Σεναρίου μοιάζουν βέβαιες, ενώ με τη λάμψη των Όσκαρ φλερτάρουν και οι Gleeson και Kerry Condon. Ιδιαίτερη προσοχή στρέφεται στον Farrell, ο οποίος κέρδισε το Volpi Cup του Φεστιβάλ Βενετίας.

The Fabelmans

Ο Steven Spielberg έχει φόρμα όταν πρόκειται για τα Όσκαρ. Ο θρυλικός σκηνοθέτης μετρά ήδη 3 βραβεία και μια μακρά λίστα με υποψηφιότητες που εκτείνεται σε διψήφιο αριθμό.

Όπως όλα δείχνουν, το όνομα και οι δημιουργίες του δεν πρόκειται να απουσιάζουν ούτε από τα φετινά Όσκαρ, στα οποία αναμένεται να εμφανιστεί με την ταινία «The Fabelmans», που κάνει έναν συγκινητικό απολογισμό μιας οικογένειας που καταρρέει, με ευθείες αναφορές στα προσωπικά βιώματα της παιδικής του ηλικίας.

Εκτός από το βραβείο Σκηνοθεσίας, όλα δείχνουν ότι θα διεκδικήσει και το αγαλματίδιο Καλύτερης Μουσικής χάρη στις μελωδίες του John Williams, ενώ οι πρωταγωνιστές και οι δεύτεροι ρόλοι – Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen και Judd Hirsch – σίγουρα θα συγκεντρώσουν ψήφους υποψηφιότητας για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Babylon

Ο Damian Chazelle επιστρέφει σε γνωστά μονοπάτια στην τελευταία του δουλειά: Τα ψηλά και τα χαμηλά του Χόλιγουντ. Η τελευταία του ταινία για αυτό το θέμα, La La Land, κέρδισε έξι Όσκαρ, οπότε μπορούμε να περιμένουμε ότι η Βαβυλώνα θα παρουσιαστεί, αν μη τι άλλο, με ορισμένες υποψηφιότητες φέτος.

Με επίκεντρο τη διαφθορά του Tinseltown της δεκαετίας του 1920, όταν η βιομηχανία μεταβαλλόταν από τις βουβές εικόνες στον ήχο, η ταινία εξιστορεί μια πλήρως ηδονιστική περιπέτεια, την οποία υπογράφουν με την ερμηνεία τους μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ, όπως οι Margot Robbie, Brad Pitt και Diego Calva, αλλά και νέα ταλέντα που ελπίζουν να ξεχωρίσουν.

Τα θεαματικά σκηνικά και τα πολυτελή κοστούμια της Mary Zophres αναμένεται να κλέψουν την παράσταση.

Armageddon Time

Η αυτοβιογραφική ιστορία ενηλικίωσης του Αμερικανού σκηνοθέτη James Gray για το μεγάλωμα στο Queens τη δεκαετία του 1980 περιλαμβάνει ένα ισχυρό cast πιθανών υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων νικητών των Όσκαρ, Anne Hathaway και Anthony Hopkins.

Ο Gray, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για τις φιλόδοξες ταινίες του Ad Astra και The Lost City of Z, θα μπορούσε επίσης να κερδίσει την αναγνώριση για το οξυδερκές πρωτότυπο σενάριό του, το οποίο προσφέρει μια ισχυρά ειλικρινή και συναισθηματική γροθιά.

Women Talking

Αυτή η ευαίσθητη προσαρμογή του βιβλίου της Miriam Towes, η οποία επικεντρώνεται γύρω από μια ομάδα γυναικών σε μια απομονωμένη θρησκευτική κοινότητα που συναντιούνται για να συζητήσουν το μέλλον τους μετά από βίαιες σεξουαλικές επιθέσεις, είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει μια υποψηφιότητα στην Sarah Polley για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Αν τελικά κερδίσει, θα είναι η τρίτη γυναίκα σε τρία χρόνια που θα το έχει καταφέρει, ακολουθώντας τα βήματα της Chloé Zhao του Nomadland και της Jane Campion του The Power of the Dog. Το cast είναι απλά μαγικό, με τους ψηφοφόρους να ανταμείβουν τη Rooney Mara για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς και τις Claire Foy, Jessie Buckley και Ben Whishaw για τους δεύτερους ρόλους.

Elvis

Η πολλά υποσχόμενη βιογραφική ταινία του Baz Luhrmann μπορεί να δίχασε τους κριτικούς όταν κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ερμηνεία του Austin Butler ως θρυλικού βασιλιά του rock ‘n roll αξίζει περισσότερο από μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Αναμένεται, επίσης, να διεκδικήσει βραβεία για το μακιγιάζ και τα μαλλιά, τον σχεδιασμό παραγωγής και τα κοστούμια της ταινίας. Τα δύο τελευταία οφείλονται στην επί χρόνια συνεργάτιδα και σύζυγο του Luhrmann, την τέσσερις φορές βραβευμένη με Όσκαρ, Catherine Martin.

Everything Everywhere All At Once

Αυτή η μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάρτιο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πρωταγωνιστεί στο μυαλό των ψηφοφόρων, όμως η εξαιρετική πρωταγωνιστική ερμηνεία της Michelle Yeoh ως Evelyn Wang την έχει από καιρό εδραιώσει ως πρωτοπόρο για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Η συγκλονιστική ταινία δράσης είναι πιθανό να διεκδικήσει μια υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, ενώ αναμένεται να υπάρξουν μια ή δύο υποψηφιότητες για τους ξεχωριστούς δεύτερους ρόλους που υποδύθηκαν οι Stephanie Hsu, Ke Huy Quan και Jamie Lee Curtis.

Till

Η Danielle Deadwyler είναι η απόλυτη διεκδικητής του βραβείου της κατηγορίας Α’ Γυναικείου Ρόλου, χάρη στη συναρπαστική ερμηνεία της ως πρωτοπόρος των πολιτικών δικαιωμάτων Mamie Till-Mobley στη βιογραφική ταινία του σκηνοθέτη Chinonye Chukwu. Η ταινία επικεντρώνεται στον ταραχώδη αγώνα της Till-Mobley για δικαιοσύνη μετά τη δολοφονία του 14χρονου γιου της, Emmett, στο Μισισιπή της δεκαετίας του ’50.

Αν η Deadwyler κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο, θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα το καταφέρει εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες. Αν υποστηριχθεί αρκετά, είναι πιθανό η ταινία να διεκδικήσει υποψηφιότητες και στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας στα Όσκαρ 2023.

Πηγή: skai.gr