Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες για το 2022 – Από το «Avatar» μέχρι το «Everything Everywhere» - Δείτε video

Τελικά, ο κινηματογράφος δεν πέθανε και δεν θα πεθάνει ποτέ. Ευτυχώς... 

Η πανδημία φαίνεται ότι άλλαξε πολλά και στον κινηματογράφο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν πλέον να βλέπουν τις ταινίες που θέλουν από την άνεση του σπιτιού τους. 

Επίσης, φέτος υπήρξαν πολυάριθμες ταινίες από καταξιωμένους σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων, οι Darren Aronofsky, Noah Baumbach, Damien Chazelle, Antoine Fuqua, Martin McDonagh, Sam Mendes και David O. Russell. 

Αυτή είναι η λίστα των καλύτερων ταινιών για το 2022, με αλφαβητική σειρά:

Apollo 10 ½: A Space Age Childhood

Η ταινία αντλεί σε μεγάλο βαθμό έμπνευσή από την παιδική ηλικία του Richard Linklater το καλοκαίρι της προσσελήνωσης του 1969. Μεγαλωμένος στο Houston, ο σκηνοθέτης επιτυχιών όπως η τριλογία Before, Dazed and Confused, School of Rock, A Scanner Darkly, αλλά και το οσκαρικό Boyhood, μας πηγαίνει μία βόλτα πίσω στον χρόνο, σε μία εποχή που όλα έμοιαζαν αθώα και ξέγνοιαστα και μας αφηγείται πως ήταν να μεγαλώνει κανείς την δεκαετία του 1960 στο Texas των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Ο Αμερικανός καλλιτέχνης έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, το σενάριο, συμμετέχει όμως και στην παραγωγή της ταινίας. Στο cast πρωταγωνιστούν οι: Zachary Levi, Jack Black, Glenn Powell, Milo Coy, Lee Eddy, Bill Wise, Natalie L’Amoureaux, Josh Wiggins, Sam Chipman, Jessica Brynne Cohen, Danielle Guilbot.

Avatar: The Way of Water

Είναι η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες συνέχειες της υπερπαραγωγής του 2009, με τις υπόλοιπες τρεις να κυκλοφορούν το 2024, το 2026 και το 2028, αντίστοιχα μολονότι ο θρυλικός σκηνοθέτης έχει αφήσει να εννοηθεί σε συνέντευξή του στο «Empire» ότι μπορεί να μην σκηνοθετήσει τις δύο τελευταίες ταινίες της σειράς. Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον λέγεται ότι είναι μία από τις τρεις πιο ακριβές ταινίες όλων των εποχών και η Disney που ανέλαβε τηνδιανομή ελπίζει να της βγει σε καλό.

Everything Everywhere All at Once 

Η απίστευτη περιπέτεια «Everything Everywhere All At Once» («Τα Πάντα Ολα») κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερου Β' ρόλου στα 32α βραβεία Gotham, που πραγματοποιήθηκαν στο «Cipriani Wall Street» ενισχύοντας τις ελπίδες για τα φετινά Οσκαρ.

Το Βραβείο Καλύτερου Β' Ρόλου απέσπασε για την ερμηνεία του ο ηθοποιός Τζόναθαν Κι Κουάν, ένας από τους πρωταγωνιστές του «Indiana Jones», που επέστρεψε στην υποκριτική. «Πέρυσι τέτοια εποχή, το μόνο που ήλπιζα ήταν μια δουλειά», δήλωσε συγκινημένος ο Κουάν, ο οποίος είχε σχεδόν εγκαταλείψει την υποκριτική πριν πάρει το ρόλο του στην ταινία. «Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία».

Με προϋπολογισμό μόλις 14 εκατομμύριων δολαρίων, η ταινία των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο. Απέφερε περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια παγκοσμίως, έχοντας ευρεία αποδοχή τόσο από το κοινό όσο και από τους κριτικούς για τη φαντασία, τα οπτικά εφέ, τη σκηνοθεσία, το μοντάζ, και τις ερμηνείες των ηθοποιών.

The Fabelmans 

Μετά από πολλές επιτυχίες δεκαετιών, ο Steven Spielberg αποφάσισε να πει μία αρκετά διαφορετική ιστορία. Πρόκειται για τη δική του ιστορία και τα δικά του παιδικά χρόνια. Η ταινία του «The Fabelmans» είναι η δική του ιστορία ενηλικίωσης κι ένα ημι-αυτοβιογραφικό αφήγημα, που εξερευνά τα πρώτα του βήματα στον κόσμο του κινηματογράφου.

Ο Sammy Fabelman είναι ένα νέο αγόρι, που ζει και μεγαλώνει στην Αριζόνα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. O Sammy αποκτά την πρώτη του κινηματογραφική μηχανή και ονειρεύεται να ανακαλύψει όλες τις δυνατότητες που μπορεί να του προσφέρει το συγκεκριμένο μέσο. Μέσα, όμως, από αυτή την αναζήτηση ανακαλύπτει κι ένα πολύ σκοτεινό μυστικό που του έκρυβε για πολλά χρόνια η οικογένειά του. 

Η κινηματογραφική κάμερα γίνεται έτσι το εργαλείο μέσα από το οποίο ο Sammy δεν βλέπει μόνο τον κόσμο γύρω του, αλλά και την ίδια του την οικογένεια. Η αποκάλυψη αυτού του μυστικού δίνει το εφαλτήριο στο νεαρό αγόρι να πει ακόμη περισσότερες ιστορίες και να πειραματιστεί ακόμη περισσότερο με όσα έχει διαθέσιμα στη δεδομένη κατάσταση. Οι γονείς του είναι η Leah Fabelman (Michelle Williams) και ο Burt Fabelman (Paul Dano), οι οποίοι ακολουθούν τον γιο τους στα πρώτα του βήματα στην κινηματογραφία, άλλοτε στηρίζοντας τον κι άλλοτε προσπαθώντας να τον προστατέψουν όπως εκείνοι πιστεύουν καλύτερα.

Glass Onion: A Knives Out Mystery  

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Miles Bron, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας «Alpha» με έδρα το Μανχάταν, προσκαλεί στο ιδιωτικό του νησί στην Ελλάδα, 5 παλιούς φίλους. Τον επικεφαλής επιστήμονα της εταιρίας, Lionel Toussaint, την κυβερνήτη Claire Debella, την σχεδιάστρια μόδας Birdie Jay, τον διάσημο streamer Duke Cody και την πρώην συνεργάτιδά του Cassandra "Andi" Brand. Μαζί τους, από 1 πρόσκληση παίρνουν ο ντετέκτιβ Benoit Blanc, όπως και η φίλη του Duke, Whiskey, αλλά και η Peg, προσωπική βοηθός της Birdie. Η πρόσκληση ισχύει για ένα Σαββατοκύριακο και σκοπό έχει την εξιχνίαση της επικείμενης δολοφονίας του.

Ο Rian Johnson επιστρέφει στο επιτυχημένο σύμπαν του Knives Out, κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη και γράφει ένα τίμιο sequel, πιο απελευθερωμένο και παραδομένο στα διασκεδαστικά κομμάτια της ιστορίας, έχοντας δίπλα του ένα υπέρλαμπρο cast ηθοποιών. Ο Daniel Craig ως Benoit Blanc, Kathryn Hahn ως Claire Debella, ο Dave Bautista ως Duke Cody, η Janelle Monae ως Cassandra Brand, η Jessica Henwick ως Peg, ο Leslie Odom Jr. ως Lionel Toussaint, η Kate Hudson ως Birdie Jay, και η Madelyn Cline ως Whiskey, δίνουν μία εξαιρετική... «παράσταση».

Till

Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία εξιστορεί τον αγώνα της Mamie Till Mobley (Danielle Deadwyler) για δικαιοσύνη, αφού ο έφηβος γιος της σκοτώνεται βάναυσα το 1955, επειδή ήταν μαύρος στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, η Haley Bennett (The Girl on the Train) και η Whoopi Goldberg (Sister Act 3). Το «Till» σκηνοθετείται από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Chinonye Chukwu, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει την Clemency και την AlaskaLand. 

Top Gun: Maverick

Από τα εμβληματικότερα μπλοκμπάστερ των ρεϊγκανικών 80s, το «Top Gun» των Τόνι Σκοτ (σκηνοθεσία), Τζιμ Κας, Τζακ Επς Τζούνιορ (σενάριο), Ντον Σίμσον και Τζέρι Μπρουκχάιμερ (παραγωγή) ανανέωσε τη χολιγουντιανή δυναμική των ταινιών δράσης και εκτόξευσε τον Τομ Κρουζ στην κορυφή της λίστας των σύγχρονων κινηματογραφικών σταρ.  Το «Top Gun: Maverick» είναι πλέον η καλύτερη εισπρακτικά ταινία του Κρουζ σε 23 αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, Αυστραλίας και Βρετανίας.

Turning Red 

Στην ταινία «Πάντα στο Κόκκινο» των Disney και Pixar πρωταγωνιστεί μια αδέξια, αλλά με αρκετή αυτοπεποίθηση 13χρονη, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο καθήκον της ευσυνείδητης κόρης και των χαοτικών συναισθημάτων που προκαλεί η εφηβεία. Η Μινγκ είναι μια προστατευτική, σχεδόν, αυταρχική μητέρα, που δε φεύγει ποτέ από το πλευρό της κόρης της, ό,τι χειρότερο δηλαδή για μια έφηβη. Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι αλλαγές στα ενδιαφέροντα, στις σχέσεις και στο σώμα της, όποτε έχει έντονα συναισθήματα (σχεδόν ΠΑΝΤΑ), μεταμορφώνεται σ' ένα γιγάντιο κόκκινο πάντα! Από τη βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτιδα Ντόμι Σι (ταινία μικρού μήκους «Μπάο» της Pixar) και την παραγωγό Λίντσεϊ Κόλινς.

Πηγή: skai.gr