Η νέα ταινία «Athena» του Romain Gavras μοιάζει σαν μία σύγχρονη ελληνική τραγωδία - Δείτε το trailer

Ο γιος του μεγάλου σκηνοθέτη, Κώστα Γάβρα, αποφάσισε να «παντρέψει» το θέμα της αστυνομικής βίας με την αρχαία ελληνική τραγωδία σε μία κοινότητα όπου την ονομάζει «Athena»

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας η νέα ταινία του Romain Gavras, «Athena». Στην τρίτη του κινηματογραφική απόπειρα, ο γιος του μεγάλου σκηνοθέτη Κώστα Γάβρα, αποφάσισε να «παντρέψει» το θέμα της αστυνομικής βίας με την αρχαία ελληνική τραγωδία σε μία κοινότητα όπου την ονομάζει Athena.

H ιστορία της ταινίας ξεκινά με τον θάνατο ενός νεαρού αγοριού

Ο Abdel είναι στρατιώτης στον Γαλλικό στρατό και καλείται να επιστρέψει από το μέτωπο, μετά το θάνατο του μικρού του αδερφού. Καθώς επιστρέφει, μαθαίνει ότι ο θάνατος του αδερφού του ήταν αποτέλεσμα συμπλοκής με την αστυνομία. Η οικογένεια του όμως δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την απώλεια κι έτσι καταρρέει. Από τη μία βρίσκεται ο άλλος μικρός αδερφός του, ο Karim, ο οποίος διψά για εκδίκηση για όσα υπέστη ο αδερφός τους. Από την άλλη, ο μεγάλος τους αδερφός, ο Moktar, είναι εκείνος που προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και να βοηθήσει την οικογένεια να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Όσο όμως η ένταση μεγαλώνει και η επαναστατική διάθεση αμβλύνεται, η κοινότητα τους Athena μοιάζει με μέτωπο πολέμου. Η εξέγερση είναι ήδη εδώ και η «Athena» γίνεται ο χώρος όπου θα εξελιχθεί μία νέα τραγωδία, αυτή τη φορά ίσως με περισσότερα θύματα.

Η προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια

Η ταινία περιλαμβάνει πολλές σκηνές εξέγερσης και βίας που έχουν χορογραφηθεί άψογα ώστε να ανταποκρίνονται όσο τον δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα. Μέσα από τα μάτια του Romain Gavras ανοίγεται ένας νέος κόσμος, αυτός της αναρχίας και της επανάστασης που θίγει πολλά από τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ελληνική πραγματικότητα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και τους λαούς παγκοσμίως. Το Athena αφηγείται μία πανανθρώπινη ιστορία που θέτει στο επίκεντρο της τη βία, μάχεται εναντίον της και προσπαθεί να αναδείξει τις «βλαβερές» επιπτώσεις της στην ανθρωπότητα.

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix στις 23 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: ταινία