Τουρκικά ΜΜΕ: Στρογγύλη και Ρω ανήκουν στην Τουρκία - Το Καστελόριζο απέχει μόλις 1.950 μέτρα από εμάς

Για ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας κάνει λόγο η Hürriyet - «Η στρατιωτικοποίηση των νησιών και οι σχέσεις με το Ισραήλ δημιουργούν προβλήματα»

Μεσόγειος

Στη γεωγραφική εγγύτητα του Καστελόριζου με τις τουρκικές ακτές αναφέρθηκε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, παρουσιάζοντας ρεπορτάζ για την περιοχή και σχολιάζοντας την παρουσία ελληνικού πολεμικού πλοίου στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής, έγινε αναφορά στη Ρω και τη Στρογγύλη, με το δίκτυο να υποστηρίζει ότι οι δύο νησίδες «δεν ανήκουν στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, στο απόσπασμα της εκπομπής, ο παρουσιαστής ανέφερε ότι το Καστελόριζο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1.950 μέτρων από τις τουρκικές ακτές. «Το Καστελλόριζο απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την παραλία μας», σημείωσε, με τον συνομιλητή του να επαναλαμβάνει την απόσταση και να σχολιάζει ότι πρόκειται για απόσταση «που μπορεί να καλυφθεί κολυμπώντας».

Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής αναφέρθηκε στην παρουσία πυραυλακάτου στο νησί, διερωτώμενος: «Τι προσπαθεί, λοιπόν, να κάνει η Ελλάδα;»

Ο συνομιλητής του χαρακτήρισε την κατάσταση «αστεία», χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση.

Νωρίτερα, το τουρκικό δίκτυο είχε παρουσιάσει χάρτη της περιοχής, αναφερόμενο στις νησίδες Ρω και Στρογγύλη.

Στο ρεπορτάζ, η Ρω αναφέρθηκε με την τουρκική ονομασία Καράαντα, ενώ η Στρογγύλη ως Φενέρ Αντασί. Το A Haber υποστήριξε ότι οι δύο νησίδες «δεν ανήκουν στην Ελλάδα», παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη θέση στο πλαίσιο της αναφοράς του στη γεωγραφία της περιοχής.

Hürriyet: «Ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας – Η στρατιωτικοποίηση των νησιών και οι σχέσεις με το Ισραήλ»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στο Αιγαίο αναφέρεται η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ένταση στο Αιγαίο στη γραμμή Άγκυρας–Αθήνας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στρατιωτική παρουσία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, αποτελούν παράγοντες που, κατά την ίδια, προκαλούν ένταση στην περιοχή.

Το δημοσίευμα εντάσσει τις εξελίξεις στο πλαίσιο των διαχρονικών διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, με επίκεντρο ζητήματα που αφορούν το καθεστώς των νησιών και τη στρατιωτικοποίησή τους.

Παράλληλα, σε ξεχωριστό δημοσίευμά της, η Hürriyet αναφέρεται σε κοινή ναυτική άσκηση των ελληνικών και των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό μέσο παρουσιάζει την άσκηση ως ακόμη μία ένδειξη της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι περιφερειακές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν σύνθετες.

Η Hürriyet συνδέει τις δύο εξελίξεις - την ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία και τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο - με το ευρύτερο περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr
14 0 Bookmark

Απόρρητο