Ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε χθες Κυριακή την πρόθεσή του να μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση τον ομόλογό του στον Ισημερινό, Ντανιέλ Νομπόα, διότι αυτός ο τελευταίος τον κατηγόρησε πως συναντήθηκε με φερόμενους ως διακινητές ναρκωτικών κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μάντα, καθώς η ένταση ανάμεσα στις δυο χώρες, που έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο εδώ και μήνες, δεν σταματά να κλιμακώνεται.
«Αποφάσισα να κάνω μήνυση στον πρόεδρο Νομπόα για συκοφαντική δυσφήμιση», ανέφερε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας μέσω X.
Ο Νομπόα υποστήριξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο περιοδικό Semana της Κολομβίας, ότι ο Γουστάβο Πέτρο συναντήθηκε με μέλη του κινήματος «Επανάσταση των Πολιτών», του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψής του στο λιμάνι Μάντα (νοτιοδυτικά), όταν είχε πάει στον Ισημερινό για να παραστεί στην ορκωμοσία του το 2025.
«Κάποια από αυτά τα μέλη είχαν σχέσεις με τον Φίτο», πρόσθεσε χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο του Χοσέ Αδόλφο Μασίας, ηγέτη της συμμορίας διακινητών ναρκωτικών Λος Τσονέρος, που φέρεται να συνδέεται με το μεξικανικό καρτέλ Σιναλόα, που έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ.
«Δεν μπορώ να πω προς το παρόν αν συναντήθηκε προσωπικά με τον Φίτο. Αλλά ας πούμε ότι βρισκόταν με την ίδια ομάδα και στην ίδια περιοχή», υποστήριξε ακόμη ο κ. Νομπόα.
«Δεν ξέρω αν το να πηγαίνεις σε κάποια τοποθεσία στον Ισημερινό εγείρει υποψία πως κάνεις σκοτεινές επαφές», αντέτεινε ειρωνικά ο Γουστάβο Πέτρο, αναγγέλλοντας πως θα δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με «τους υπηκόους Ισημερινού που συνελήφθησαν και εκδόθηκαν» επί των ημερών του στην εξουσία «ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία» πως καταπολεμά το οργανωμένο έγκλημα.
Ο Ντανιέλ Νομπόα κατηγορεί --μεταξύ άλλων-- τον κ. Πέτρο για υποτιθέμενη απροθυμία να υποστηρίξει τον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών στα σύνορα των δυο χωρών, που έχουν εμπλακεί από τον Φεβρουάριο σε εμπορικό πόλεμο, με τους τελωνειακούς δασμούς να έχει ανακοινωθεί πως θα φθάσουν το 100%.
Η διμερής διπλωματική κρίση χειροτέρεψε αφού ο κ. Πέτρο χαρακτήρισε «πολιτικό κρατούμενο» τον Χόρχε Γκλας, πρώην αντιπρόεδρο (2013-2017) του προέδρου Κορέα, καταδικασμένο για υποθέσεις διαφθοράς, κάτι που οδήγησε στην αμοιβαία ανάκληση των πρεσβευτών στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.