Λουκασένκο: Δεν είμαι δικτάτορας και σίγουρα όχι ο τελευταίος

 Ο Λουκασένκο απέρριψε τον χαρακτηρισμό ότι ήταν «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», λέγοντας ότι δεν ήταν δικτάτορας αλλά ότι αν ήταν, σίγουρα δεν θα ήταν ο τελευταίος

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο απέρριψε την Πέμπτη τον χαρακτηρισμό ότι ήταν «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», λέγοντας ότι δεν ήταν δικτάτορας αλλά ότι αν ήταν, σίγουρα δεν θα ήταν ο τελευταίος.

Ο Λουκασένκο, 68 ετών, κυβερνά τη Λευκορωσία με σιδερένια πυγμή από το 1994 και σε μια συνέντευξη στο Reuters το 2012 είχε δείξει να απολαμβάνει τη φήμη του τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης.

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters την Πέμπτη τι πιστεύει για την περιγραφή και αν τον προβληματίζει τι μπορεί να συμβεί στη Λευκορωσία μετά την κυριαρχία του, ο Λουκασένκο είπε ότι ο δημοσιογράφος θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για μια τέτοια ερώτηση.
«Όσον αφορά τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης, θα πρέπει σήμερα να μου ζητήσετε συγγνώμη», είπε ο Λουκασένκο στους δημοσιογράφους σε μια συνάντηση στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας. «Δεν είμαι δικτάτορας και αν είμαι δικτάτορας, τότε δεν είμαι ο τελευταίος.

«Η δύναμη δεν δίνεται για να κυλιέσαι στη βρωμιά», είπε ο Λουκασένκο. «Δεν αποφασίζω αν είμαι ή όχι στην εξουσία... Ο λαός μού εμπιστεύτηκε αυτό το υψηλό αξίωμα».

Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν πλέον στο στο εξωτερικό, λένε ότι κερδίζει τις εκλογές με νοθεία και έχει παραδώσει την κυριαρχία της Λευκορωσίας στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ο Λουκασένκο αναφέρει ως τον «μεγαλύτερο αδερφό του».

Ο Λουκασένκο και οι υποστηρικτές του αρνούνται την κατηγορία και λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τον υποστηρίζει επειδή καθοδήγησε τη Λευκορωσία στη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Είπε ότι υπήρχαν λιγότεροι από 22.000 κρατούμενοι στη Λευκορωσία, από 50.000 όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από σχεδόν 29 χρόνια. «Μάλλον δεν είμαι πολύ δυνατός δικτάτορας», είπε ειρωνικά.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αλλά ο Λουκασένκο είπε ότι όταν σκέφτηκε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του μακριά από την εξουσία «τον προβλημάτισε πραγματικά», η μοίρα της χώρας του. 

«Μερικές φορές κάνω στον εαυτό μου αυτή την ερώτηση, αλλά μετά με σταματάει μια άλλη: τι θα συμβεί στο μέλλον;» είπε. «Δεν νομίζω ότι είμαι απαραίτητος, αλλά τι θα γινόταν αν ένα νέο άτομο κατέστρεφε τα πάντα;» «Σκέφτομαι τι θα γίνει στο μέλλον, τι θα γίνει μετά από μένα;» είπε ο Λουκασένκο. 

Το τελευταίο διάστημα φήμες θέλουν τον Λουκασένκο να αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας  μετά την εικόνα του να φεύγει με βοήθεια από μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου στη Μόσχα και στη συνέχεια δεν παρευρέθηκε σε γεύμα που παρέθεσε ο Πούτιν
 

Πηγή: skai.gr