Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση στη Συρία. Οι αντιδράσεις και η επόμενη μέρα

Πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων που πιστεύεται ότι ανήκουν στο χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ, στη Συρία, εξαπέλυσαν γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία.

Στόχοι ήταν το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στην περιοχή της Δαμασκού, όπου σύμφωνα με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται και παράγονται χημικά και βιολογικά όπλα, αποθήκη στην περιοχή της Χομς, όπου πιστεύεται ότι φυλασσόταν αέριο σαρίν, και ένας ακόμα αποθηκευτικός χώρος κοντά στη Χομς, που φιλοξενούσε διοικητική εγκατάσταση.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διευκρίνισε πως επί του παρόντος δεν σχεδιάζονται περαιτέρω πλήγματα, όμως ο πρόεδρος Τραμπ κατέστησε σαφές πως η αμερικανική «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων θα συνεχιστεί έως ότου να διασφαλιστεί πως οι συριακές δυνάμεις θα διακόψουν οριστικά τη χρήση χημικών.

Ο κ. Τραμπ αποσαφήνισε πάντως ότι δεν αποσκοπεί στη διεύρυνση της αμερικανικής εμπλοκής στον συριακό εμφύλιο, αλλά επιδιώκει να τιμωρήσει τη χρήση χημικών, μήνυμα που απήχησε η βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι. Για «κόκκινη γραμμή» που αφορά συγκεκριμένα τα χημικά έκανε λόγο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις:

Την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία ως επιθετική ενέργεια, απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ στηρίζουν την επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά της Συρίας υπογράμμισε ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ στο καθεστώς Άσαντ για νέα χειρουργικά πλήγματα εναντίον της Συρίας σε ενδεχόμενο που ξαναγίνει χρήση χημικών όπλων.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια "επιθετική ενέργεια" εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Η Τερέζα Μέι ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη για τις επιθέσεις στη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι «το κυπριακό έδαφος δεν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο».

Η επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος ήταν «επιτρεπτή υπό το διεθνές δίκαιο, επί της ιδιαίτερης βάσης λήψης μέτρων ώστε να απαλυνθούν αφόρητα ανθρωπιστικά δεινά». Αυτό αναφέρει η περίληψη της νομικής σύστασης στη βάση της οποίας η βρετανική κυβέρνηση ενήργησε στο πλευρό Αμερικανών και Γάλλων.

Σε σωρό ερειπίων που ακόμα καπνίζουν έχει μετατραπεί το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας μετά τις «χειρουργικές επιθέσεις» των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Το κατεστραμμένο αποτελεί μόνο μια μικρή ένδειξη της ισχύος των συμμαχικών πληγμάτων. 

Η Ρωσία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παράσχει το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-300 στη Συρία αλλά και σε άλλες χώρες, μετά τις ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόσχα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters θα συνεδριάσει στις 18:00 ώρα Ελλάδος. Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους τους για επιθετική ενέργεια εναντίον κυρίαρχου κράτους.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πάντως υποστήριξε πως οι επιθέσεις ήταν καθ’ όλα νόμιμες και συνιστούν μήνυμα στο καθεστώς Άσαντ πως η χρήση χημικών δεν θα γίνει ανεκτή.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχει νωρίτερα καλέσει όλα τα κράτη να σεβαστούν τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταδικάζοντας συνάμα κάθε χρήση χημικών όπλων.

Έκτακτη σύσκεψη, σε επίπεδο πρεσβευτών, θα έχει και το NATO ώστε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι να ενημερώσουν για τις επιδρομές. Η γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τη στήριξή του για τα πλήγματα.

Στήριξη, προσεκτικά, προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Ένωση, δια στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ, και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Εστίασαν πρωτίστως στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η δυνατότητα της Δαμασκού να εξαπολύει χημικές επιθέσεις.

Τις επιδρομές χαιρέτισε και η Τουρκία, παρά τις τριβές που έχει με τους NATOϊκούς συμμάχους της. Διευκρίνισε πάντως πως στις επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιήθηκε η βάση του Ιντσιρλίκ.

Η Κύπρος, από την πλευρά της, διευκρίνισε πως ούτε αυτή είχε συμμετοχή στις επιδρομές κι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ο εναέριος χώρος της. Βρετανικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση στο Ακρωτήρι, που είναι βρετανικό έδαφος.

Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επεμβάσεις δίχως σχετικό ψήφισμα-έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Συρία υποστηρίζει πως οι δυτικοί σύμμαχοι εκτόξευσαν 110 πυραύλους, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει πως αναχαιτίστηκαν ή καταρρίφθηκαν oi 71. Τους ισχυρισμούς αυτούς διέψευσε κατηγορηματικά το Πεντάγωνο. 

Το χρονικό του πολέμου μετά από επτά χρόνια αιματοχυσίας.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Συρία