Κλείσιμο

Προειδοποίηση ΗΠΑ: Νέα επίθεση στη Συρία αν ξανακάνει χρήση χημικών

Λεπτό προς λεπτό η επίθεση στη Συρία 

Τελεσίγραφο στο καθεστώς Άσαντ για νέα χειρουργικά πλήγματα απηύθυναν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ενδεχόμενο που ξανακάνει χρήση χημικών όπλων.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε ότι η Συρία θα «πληρώσει το τίμημα» εάν οι ένοπλες δυνάμεις της διαπράξουν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να συνεχίσουν αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να αποκατασταθεί το αποτρεπτικό πλαίσιο που υφίσταται με στόχο το συριακό καθεστώς και οι υποστηρικτές του να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει ένα τίμημα να πληρώσουν εάν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον ανδρών, γυναικών και παιδιών» σημείωσε ο Πενς κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Χωρών της Αμερικής στη Λίμα του Περού.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αμερικανίδα πρέσβειρα στον Οργανισμό Νίκι Χέιλι τόνισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι προκαλέσαμε μεγάλο πλήγμα στο πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας. Είμαστε προετοιμασμένοι να διατηρήσουμε αυτήν την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή μας» επισήμανε.

«Εάν το συριακό καθεστώς χρησιμοποιήσει ξανά αυτό το δηλητηριώδες αέριο, οι ΗΠΑ θα έχουν "κλειδώσει το στόχο" και θα έχουν οπλίσει» προειδοποίησε η Χέιλι.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν συνομιλίες την Κυριακή στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους μετά τα αεροπορικά πλήγματα.

Και τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ στηρίζουν την επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας κατά της Συρίας υπογράμμισε το Σάββατο ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου - του κυρίου οργάνου λήψης πολιτικών αποφάσεων της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

Την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία ως επιθετική ενέργεια, απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του την οποία είχε ζητήσει η Μόσχα.


Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε από την πλευρά του στο ΣΑ του ΟΗΕ ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια «επιθετική ενέργεια» εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Για απόλυτη αποτυχία της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην αντιμετώπιση των χειρουργικών επιθέσεων της Δύσης στη Συρία έκανε λόγο το αμερικανικό Πεντάγωνο, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Συρίας και της Ρωσίας ότι κατέρριψαν 71 από τους συνολικά 110 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ