Κλείσιμο

Ερντογάν: Οι Ολλανδοί σφάγιασαν περισσότερους από 8.000 στη Σρεμπρένιτσα

Ευθύ κατηγορώ έναντι της Ολλανδίας ότι «σφάγιασε περισσότερους από 8.000» αμάχους στη Σρεμπρένιτσα εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Χάγη.

Πρόκειται για κλιμάκωση της ρητορικής Ερντογάν κατά της Ολλανδίας, καθώς χθες Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει πιο γενικά για το ρόλο των Ολλανδών στη σφαγή του 1995, με τον ολλανδό πρωθυπουργό να απαντά κάνοντας λόγο για «αποκρουστική παραποίηση» της ιστορίας.

Η Ολλανδία συνδέεται με τη Σρεμπρένιτσα επειδή ήταν ολλανδοί κυανόκρανοι που απέτυχαν να προστατεύσουν τους βόσνιους μουσουλμάνους άμαχους από τις φρικαλεότητες των σερβοβοσνιακών δυνάμεων. Το στίγμα της σφαγής κυνηγά τη Χάγη έκτοτε, έχοντας προκαλέσει την παραίτηση τουλάχιστον μίας κυβέρνησης.

Οι Ολλανδοί «δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, ούτε με τον σύγχρονο κόσμο», σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Διευρύνοντας την επίθεσή του, ο κ. Ερντογάν κατήγγειλε ότι «το πνεύμα του φασισμού τρέχει ανεξέλεγκτα στους δρόμους της Ευρώπης».

Υποστήριξε μάλιστα ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην ίδια την Ευρώπη, όπου η ξενοφοβία χτυπά καθετί τουρκικό ή μουσουλμανικό.

Αντίθετα, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία δεν τρέφει εχθρότητα προς τις χώρες της Ε.Ε., λέγοντας ότι ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επιδίωξαν να γίνουν μέλη.
Πηγή: skai.gr