Το Βέλγιο παραδέχεται «λάθη» στην περίπτωση του Μπακραουί - Σε λίστες των ΗΠΑ τα δύο αδέλφια

«Δύο είδη λαθών έγιναν: σε επίπεδο δικαιοσύνης και σε επίπεδο διασύνδεσης με τον αξιωματούχο στην Τουρκία και αυτά επηρεάζουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης». Η δήλωση αυτή του Ζαν Ζαμπόν συνδέεται με το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές της αρμοδιότητάς του αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας για τον έναν εκ των αδελφών που αιματοκύλησαν τις Βρυξέλλες, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί.

Οι υπουργοί Ζαμπόν και Γκεενς - αναγνωρίζοντας τις ευθύνες τους - έθεσαν τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του πρωθυπουργού Μισέλ ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να τις κάνει δεκτές

«Υπέβαλα την παραίτησή μου. Ο κ. Γκεενς επίσης. Δεν έγιναν δεκτές. Συνεχίζουμε», δήλωσε ο Ζ. Ζαμπόν στην Le Soir ενώ στο ίδιο κλίμα ο Κ. Γκεενς είπε στο VRT: «Κάναμε σαφή την πρόθεσή μας να παραιτηθούμε».

Στη "διαμάχη" Ερντογάν - Βέλγων αξιωματούχων φαίνεται να νικά ο Τούρκος πρόεδρος. Με την παρέμβασή του περί προειδοποίησης του Βελγίου για απέλαση "πιθανού ξένου μαχητή", όπως αυτός προσδιορίστηκε αργότερα από αξιωματούχο του τουρκικού ΥΠΕΞ ως ο Ιμπραχήμ Ελ Μπακραουί, τον οποίον οι αρχές του Βελγίου δεν κατάφεραν να συνδέσουν με τρομοκρατικές ενέργειες και έτσι δεν τον συνέλαβαν, ο Ρ.Τ. Ερντογάν προκάλεσε πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες, έδωσε ένα ακόμη ισχυρό επιχείρημα στους επικριτές των βελγικών αρχών, οι οποίοι τις εγκαλούν ότι δεν έκαναν αρκετά, ούτε καν όσα μπορούσαν, για να αποτρέψουν το μακελειό της Τρίτης και συνεπακόλουθα συνέβαλε στο να διατάξει το βελγικό κοινοβούλιο διεξαγωγή ειδικής έρευνας σε βάρος των αρμόδιων για την τρομοκρατία αρχών της χώρας.



H από 14 Ιουλίου επιστολή του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την πρεσβεία της Ολλανδίας, όπως διέρρευσε και δημοσιεύθηκε από τους FT - O Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Αρντ βαν ντερ Στεουρ κατηγόρησε τις αστυνομικές αρχές της Τουρκίας ότι απέτυχαν να ενημερώσουν εγκαίρως τους ομολόγους τους στην Ολλανδία για την απέλαση Μπακραουί

Εξάλλου το Breaking News επικαλείται δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων στο αμερικανικό δίκτυο NBC, βάσει των οποίων οι αδελφοί Μπακραουί συμπεριλαμβάνονταν πολύ καιρό προ των επιθέσεων στις Βρυξέλλες σε λίστες υπηρεσιών των ΗΠΑ (τις οποίες η πηγή δεν προσδιορίζει) με πιθανούς τρομοκρατές. Την πληροφορία μεταδίδει και το ΒΒC. Αν κάτι τέτοιο αποδειχθεί είναι σαφές ότι οι ευθύνες θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο τις αρχές του Βελγίου.
Πηγή: skai.gr