Κλείσιμο

Μάλι: Τραγική ανθρωπιστική κατάσταση – επιβολή Σαρίας και αγορές παιδιών-στρατιωτών

Σε τραγωδία εξελίσσεται η ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρειο Μάλι, όπου οι ισλαμιστές αντάρτες που ελέγχουν την περιοχή συγκεντρώνουν χρήματα από λύτρα απαγωγών και διακίνηση ναρκωτικών ενόσω επιβάλλουν τη Σαρία, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γίνονται όλο και πιο συστηματικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βοηθός γενικός γραμματέας για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ίβαν Σιμόνοβιτς, από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως οι ισλαμιστές έχουν «επιβάλει μία ακραία εκδοχή της Σαρία».

Τα σχόλια του Ίβαν Σιμόνοβιτς έρχονται στον απόηχο μίας αποστολής πραγματογνωμόνων στην αφρικανική χώρα, η οποία ανακάλυψε πως οι αντάρτες διοχετεύουν τα χρήματα που κερδίζουν από τις παράνομες δραστηριότητές τους για να αγοράσουν παιδιά-στρατιώτες, πληρώνοντας τις οικογένειές τους 600 δολάρια ανά παιδί.

Την ίδια στιγμή, τα δικαιώματα των γυναικών έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ πολλές γυναίκες πωλούνται σε επίδοξους συζύγους με αντίτιμο 1.000 δολάρια. Κάποιες από αυτές μάλιστα μεταπωλούνται «σε ένα παραπέτασμα για [...] πορνεία», σύμφωνα με τον κ. Σιμόνοβιτς.

Παράλληλα
, όπως είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, οι ισλαμιστές έχουν εφαρμόσει τη Σαρία στην επιβολή ποινών για διάφορα αδικήματα. Έως σήμερα, έχουν λάβει χώρα τρεις δημόσιες εκτελέσεις, οχτώ ακρωτηριασμοί και δύο μαστιγώματα.

Οι ισλαμιστές αντάρτες άδραξαν τον έλεγχο ολόκληρου του βόρειου Μάλι τον Μάρτιο, στον απόηχο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που βύθισε τη χώρα στο χάος.
Πηγή: skai.gr