Ουγγαρία: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ για δάνειο 15 δισ.

Διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χορήγηση δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ άρχισε σήμερα, 17 Ιουλίου, η Ουγγαρία.

Ενδεχόμενη έγκριση του αιτήματος της Ουγγαρίας αναμένεται να μειώσει το κόστος δανεισμού της Βουδαπέστης, καθώς η απόδοση των δεκαετών ομολόγων της χωράς εκτοξεύθηκε στο 7,85% στις 13 Ιουλίου. Εν αναμονή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, το επιτόκιο του ουγγρικού δεκαετούς τίτλου έπεσε σήμερα στο 7,32%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 10 μηνών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και του Ταμείου είχαν ξεκινήσει το 2011, ωστόσο διακόπηκαν απότομα τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω νομοθετημάτων της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που μείωναν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στον απόηχο της κατάρρευσης των συζητήσεων, η κυβέρνηση κατέθεσε μία τροποποιημένη εκδοχή της επίμαχης μεταρρύθμισης, η οποία προσεγγίζει περισσότερο τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα και η οποία εγκρίθηκε τελικά τον Ιούνιο από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Όρμπαν εξακολουθεί να δέχεται σκληρή κριτική για τα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που υιοθετεί, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παραδέχεται πως οι πολιτικές έχουν υπάρξει «ανορθόδοξες», όπως ένας ειδικός φόρος στις τράπεζες που συρρίκνωσε τον τραπεζικό δανεισμό.

Ταυτόχρονα, ο κ. Όρμπαν μάχεται να αναστήσει την μειωμένη δημοτικότητά του, αρνούμενος να αποσύρει σχεδιαζόμενη φοροαπαλλαγή ύψους 300 δισεκατομμυρίων φόριντ (ενός δισεκατομμυρίου ευρώ) για μικρές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΔΝΤ.

Ο πρώτος γύρος συνομιλιών με την αποστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Ιουλίου, με τη Βουδαπέστη να εκτιμά ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr