Το παρασκήνιο της μη-επίσκεψης Γκρούεσφκι στο Σικάγο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Γκρουέφσκι μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης είχε προγραμματίσει να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη στο Σικάγο των ΗΠΑ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΣΚΑΪ, αν και είχε προφανώς ειδοποιηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα απέρριπτε- όπως και έκανε- να συζητήσει το αίτημα των Σκοπίων για την ένταξή τους στον διατλαντικό οργανισμό, ο κ. Γκρουέσφκι σχεδίαζε μέχρι τελευταίας στιγμής να παραστεί εκεί με σκοπό να επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου "σόου επικοινωνιακής αντεπίθεσης" μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Ο ΣΚΑΪ είχε προγραμματίσει μία συνέντευξη με τον κ. Γκρουέφσκι, η οποία ακυρώθηκε την Παρασκευή το πρωί, όταν ελήφθη η απόφαση να μην συμμετάσχει τελικά στην αντιπροσωπεία της χώρας του που μετέβη στο Σικάγο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Ιβανόφ.

Έτσι το θέμα των Σκοπίων στη σύνοδο του ΝΑΤΟ έκλεισε χωρίς καν να ανοίξει και φαίνεται να εξαντλείται με τις βολές των Σκοπίων και τις με τις υποστηρικτικές δηλώσεις της Τουρκίας προς τη θέση της σκοπιανής πλευράς. Η αρνητική κατάληξη της προσπάθειας των Σκοπιανών και η απουσία του ιδιαίτερα επικοινωνιακού Γκρούεσφκι από τα ξένα μέσα ενημέρωσης, είναι θετική εξέλιξη.

Άλλωστε η Ελλάδα εκπροσωπείται εκεί από προσωρινή υπηρεσιακή κυβέρνηση και τυχόν ανάγκη διαχείρισης μίας τέτοιας έκτακτης κρίσης σε αυτήν την συγκυρία θα καθίστατο δύσκολη από μέρους μας υπό της παρούσες συνθήκες, που αφορούν την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
Πηγή: Θάνος Δημάδης, Ουάσινγκτον