Μαζική επένδυση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην οικονομία

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΤτΙ) επένδυσε επιπλέον 10 τρισεκατομμύρια γεν (περίπου 94 δισεκατομμύρια ευρώ) σε αγορά περιουσιακών στοιχείων σήμερα, 27 Απριλίου, σε μία προσπάθεια να αυξήσει την κυκλοφορία χρήματος στην αγορά της χώρας και να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.

Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα αναζωπύρωσε επίσης τις προσδοκίες για παροχή ακόμα μεγαλύτερων «διεγερτικών» στο μέλλον, υποσχόμενη ότι σύντομα θα αγοράσει μεγάλης διάρκειας ομόλογα του ιαπωνικού κράτους.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας, Μασαάκι Σιρακάβα, υπογράμμισε ότι η επένδυση στόχευε στην υποστήριξη της «θετικής ορμής» που φαίνεται στην οικονομία, προσθέτοντας πως θα επιθυμούσε την επίτευξη του 1% στον πληθωρισμό έως το 2014. Προειδοποίησε ωστόσο ότι «χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φανούν οι συνέπειες της νομισματικής χαλάρωσης».

Πρόκειται για τη δεύτερη «έφοδο» ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που πραγματοποιεί η ΤτΙ κατά τους τελευταίους δύο μήνες, πρωτοβουλίες που έρχονται όμως σε ένα χρονικό σημείο όπου η αγορά μοιάζει να ανακάμπτει. Το γεγονός αυτό προκαλεί υποψίες ότι οι εν λόγω κινήσεις συνιστούν απλώς αντίδραση στις εκκλήσεις του πολιτικού κόσμου για περαιτέρω νομισματικά μέτρα.

Ενδεικτικό της πιθανής απροθυμίας από πλευράς ΤτΙ είναι ότι παράλληλα με τις επενδύσεις των 10 τρισ., περιέκοψε τις δανειοδοτικές πράξεις της κατά 5 τρισεκατομύρια γεν, ουσιαστικά μειώνοντας τη σημερινή επένδυση στο μισό.

Η ποσοτική χαλάρωση είναι μία ανορθόδοξη νομισματική πολιτική που αποσκοπεί στην αύξηση της ποσότητας χρήματος που κυκλοφορεί στην αγορά. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να δημιουργηθούν πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική οικονομία και να τονωθούν κατανάλωση και τραπεζική δανειοδότηση.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος