Κλείσιμο

Γενοκτονία: Με προσφυγή στο ΕΔΑΔ απειλεί η Τουρκία τη Γαλλία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε στο Στρασβούργο ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για να καταδικαστεί η Γαλλία, αν ο νόμος που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υιοθετηθεί στη γαλλική Γερουσία.

''Θα μπορούσαμε να πάμε στο ΕΔΑΔ, αν αυτό χρειαστεί, ως χώρα ή ως φυσικά πρόσωπα', δήλωσε ο κ. Αρίντς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο θα αποφανθεί ότι αυτός ο νόμος ''είναι αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

Σημειώνεται ότι η γαλλική Γερουσία αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα Δευτέρα, εκτός απροόπτου, ένα νόμο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, με κίνδυνο να βαθύνει η κρίση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

''Θα είναι μια ιστορική ντροπή'', είπε ο κ. Αρίντς, ο οποίος μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνοντας ότι ένας τέτοιος νόμος θα είναι ''μια απειλή για την ελευθερία έκφρασης''.
Ο κ. Αρίντς κατηγόρησε το Νικολά Σαρκοζί ότι προσπαθεί να ''χρησιμοποιήσει για σκοπούς εσωτερικής πολιτικής μια απόφαση κατά της Τουρκίας'', προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν ''πολύ επιβλαβείς'' συνέπειες για τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, σε περίπτωση υιοθέτησης του επίμαχου νόμου.
Πηγή: skai.gr